Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
18.51 g
Węglowodany
8.36 g
Tłuszcze
23.4 g
Wartość energetyczna
315.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Krok 2
5 min
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Przy pomocy łyżki usuń miąższ, odłóż na bok.
Krok 3
10 min
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj mięso i podsmaż na brązowo. Dodaj przyprawę w płynie WINIARY (kilka kropli) oraz pieprz. Wymieszaj.
Krok 4
10 min
Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sos pomidorowy oraz wcześniej wydrążony z cukinii miąższ i podsmaż jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a nadmiar wody odparuje.
Krok 5
5 min
Wydrążone cukinie wypełnij farszem, na wierzch każdej połóż przekrojone pomidorki i dodaj pokruszony ser.
Krok 6
20 min
Piecz 15-20 minut.
Lipiec i sierpień to boom na cukinię, która jest nie tylko królową letniego grilla, ale też świetnym pieczonym przysmakiem z piekarnika o każdej porze roku! Zwłaszcza w sezonie na cukinię polecamy przyrządzić cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY nadaje mięsu idealny smak i aromat, ostrość zapewniają kawałeczki kiełbasy (np. chorizo), a całość jest intensywnie pomidorowa dzięki passacie i pomidorkom koktajlowym. Delikatnie słony ser feta dopełnia ideału, jakim jest faszerowana cukinia. Jeżeli przepadasz za mozzarellą – nie krępuj się!
Komentarze 0