Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Cukinia
250 g
Mięso mielone
60 g
Kiełbasa wieprzowa
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
5 łyżek
Przecier pomidorowy
100 g
Ser feta
1 trochę
Pomidorki koktajlowe
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
315.09 kcal
Tłuszcze
23.4 g
Białko
18.51 g
Węglowodany
8.36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Krok 2
5 min
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Przy pomocy łyżki usuń miąższ, odłóż na bok.
Krok 3
10 min
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj mięso i podsmaż na brązowo. Dodaj przyprawę w płynie WINIARY (kilka kropli) oraz pieprz. Wymieszaj.
Krok 4
10 min
Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sos pomidorowy oraz wcześniej wydrążony z cukinii miąższ i podsmaż jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a nadmiar wody odparuje.
Krok 5
5 min
Wydrążone cukinie wypełnij farszem, na wierzch każdej połóż przekrojone pomidorki i dodaj pokruszony ser.
Krok 6
20 min
Piecz 15-20 minut.
Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Krok 2 z 6

Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Przy pomocy łyżki usuń miąższ, odłóż na bok.

Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Krok 3 z 6

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj mięso i podsmaż na brązowo. Dodaj przyprawę w płynie WINIARY (kilka kropli) oraz pieprz. Wymieszaj.

Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Krok 4 z 6

Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sos pomidorowy oraz wcześniej wydrążony z cukinii miąższ i podsmaż jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a nadmiar wody odparuje.

Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Krok 5 z 6

Wydrążone cukinie wypełnij farszem, na wierzch każdej połóż przekrojone pomidorki i dodaj pokruszony ser.

Cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta

Krok 6 z 6

Piecz 15-20 minut.

Lipiec i sierpień to boom na cukinię, która jest nie tylko królową letniego grilla, ale też świetnym pieczonym przysmakiem z piekarnika o każdej porze roku! Zwłaszcza w sezonie na cukinię polecamy przyrządzić cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY nadaje mięsu idealny smak i aromat, ostrość zapewniają kawałeczki kiełbasy (np. chorizo), a całość jest intensywnie pomidorowa dzięki passacie i pomidorkom koktajlowym. Delikatnie słony ser feta dopełnia ideału, jakim jest faszerowana cukinia. Jeżeli przepadasz za mozzarellą – nie krępuj się!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika