Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Croissanty to wypiek popularny na całym świecie. Mogą być częścią śniadania, przegryzką do kawy, podwieczorkiem lub przekąską między posiłkami. Od innych rodzajów rogalików odróżnia je chrupiąca skórka z ciasta francuskiego i miękki, delikatny środek. Można serwować je z nadzieniem na słono i na słodko albo bez dodatków - często nazywane croissantem maślanym. Przekrojony rogal z dodatkami może być także traktowany jak kanapka. I tym właśnie jest opisany tutaj croissant z camembertem.
To wyjątkowe danie łączy w sobie dwa składniki, z których słynie kuchnia francuska - aromatyczny ser camembert wywodzący się z Normandii oraz wspomniany croissant. Choć dziś jednoznacznie kojarzony z kuchnią francuską, rogal ma trochę bardziej skomplikowane pochodzenie. Zanim croissanty opanowany wszystkie paryskie kawiarnie, były już wcześniej znane w Austrii. Legenda głosi, że wynaleziono je w Wiedniu, krótko po odparciu tureckiego oblężenia i na pamiątkę tego zwycięstwa wypiek ma właśnie kształt półksiężyca. Niektórzy dowodzą nawet, że w stworzenie bułek przypominających półksiężyc zamieszany był polski szlachcic Franciszek Kulczycki - żołnierz Jana III Sobieskiego, znany także z założenia popularnej kawiarni.
Croissant z camembertem to jeden z wielu sposobów na podanie francuskiego rogalika w wyszukany sposób. Warto podkreślić, że w tym przepisie otrzymujemy sycący posiłek, który łączy zarówno słodkie, jak i słone smaki. Najważniejszym mięsnym składnikiem są smażone plastry boczku. Na tym samym tłuszczu smaży się także pokrojone jabłko. Oprócz tego do przekrojonego rogala trafia jeszcze szynka i ser camembert. Z tymi składnikami doskonale komponuje się odrobina miodu. Tak przygotowaną kanapkę zapieka się w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut. Na koniec pozostaje skropić croissanta dressingiem figowo-musztardowym i obficie posypać listkami rukoli. Gdy spróbujesz takiego specjału, pewnie szybko przekonasz się, że to jeszcze pyszniejsze danie na ciepło tosty albo bruschetta.
Sprawdź również inne przepisy:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Jabłko umyj i pokrój w plastry bez gniazd nasiennych. Na suchej patelni ułóż plastry boczku i podsmaż je. W trakcie podgrzewania obróć raz. Gdy boczek będzie gotowy zdejmij go, a na tłuszczu z boczku podgrzej plastry jabłka. Również z obu stron.
Ser camembert pokrój w plastry. Rogaliki przekrój poziomo wzdłuż, ale nie do końca. Na dolną część rogalika połóż plastry szynki i sera. Na ser połóż plastry jabłka i boczku. Polej odrobiną miodu i zamknij, ale nie przyciskaj mocno górnej części.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż cztery napełnione składnikami rogaliki. Zapiekaj w piekarniku przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu rozchyl lekko każdego rogalika skrop dressingiem figowym i połóż listki rukoli. Zamknij rogaliki.
Rogaliki kup gotowe lub mrożone do pieczenia. Miód możesz zastąpić żurawiną ze słoika.