Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Croissant z camembertem i szynką
Dodaj do CookBook

Croissant z camembertem i szynką

(0)
22 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Croissant
8  plastrów
Boczek świeży w plastrach
100  g
Ser Camembert
30  g
Rukola
1 
Jabłko
4  plastrów
Szynka z indyka
trochę
Dressing figowo-musztardowy WINIARY
60  g
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.2 g
Wartość energetyczna
507 kcal
Tłuszcze
35.3 g
Białko
9.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Croissanty to wypiek popularny na całym świecie. Mogą być częścią śniadania, przegryzką do kawy, podwieczorkiem lub przekąską między posiłkami. Od innych rodzajów rogalików odróżnia je chrupiąca skórka z ciasta francuskiego i miękki, delikatny środek. Można serwować je z nadzieniem na słono i na słodko albo bez dodatków - często nazywane croissantem maślanym. Przekrojony rogal z dodatkami może być także traktowany jak kanapka. I tym właśnie jest opisany tutaj croissant z camembertem.

 

To wyjątkowe danie łączy w sobie dwa składniki, z których słynie kuchnia francuska - aromatyczny ser camembert wywodzący się z Normandii oraz wspomniany croissant. Choć dziś jednoznacznie kojarzony z kuchnią francuską, rogal ma trochę bardziej skomplikowane pochodzenie. Zanim croissanty opanowany wszystkie paryskie kawiarnie, były już wcześniej znane w Austrii. Legenda głosi, że wynaleziono je w Wiedniu, krótko po odparciu tureckiego oblężenia i na pamiątkę tego zwycięstwa wypiek ma właśnie kształt półksiężyca. Niektórzy dowodzą nawet, że w stworzenie bułek przypominających półksiężyc zamieszany był polski szlachcic Franciszek Kulczycki - żołnierz Jana III Sobieskiego, znany także z założenia popularnej kawiarni.

 

Croissant z camembertem to jeden z wielu sposobów na podanie francuskiego rogalika w wyszukany sposób. Warto podkreślić, że w tym przepisie otrzymujemy sycący posiłek, który łączy zarówno słodkie, jak i słone smaki. Najważniejszym mięsnym składnikiem są smażone plastry boczku. Na tym samym tłuszczu smaży się także pokrojone jabłko. Oprócz tego do przekrojonego rogala trafia jeszcze szynka i ser camembert. Z tymi składnikami doskonale komponuje się odrobina miodu. Tak przygotowaną kanapkę zapieka się w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut. Na koniec pozostaje skropić croissanta dressingiem figowo-musztardowym i obficie posypać listkami rukoli. Gdy spróbujesz takiego specjału, pewnie szybko przekonasz się, że to jeszcze pyszniejsze danie na ciepło tosty albo bruschetta.

 

Sprawdź również inne przepisy:

crosissant pistacjowy

croissant z jajkiem

domowy croissant francuski

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    10 min
    Nagrzej piekarnik do 180°C. Jabłko umyj i pokrój w plastry bez gniazd nasiennych. Na suchej patelni ułóż plastry boczku i podsmaż je. W trakcie podgrzewania obróć raz. Gdy boczek będzie gotowy zdejmij go, a na tłuszczu z boczku podgrzej plastry jabłka. Również z obu stron.
  • Krok 2

    5 min
    Ser camembert pokrój w plastry. Rogaliki przekrój poziomo wzdłuż, ale nie do końca. Na dolną część rogalika połóż plastry szynki i sera. Na ser połóż plastry jabłka i boczku. Polej odrobiną miodu i zamknij, ale nie przyciskaj mocno górnej części.
  • Krok 3

    5 min
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż cztery napełnione składnikami rogaliki. Zapiekaj w piekarniku przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu rozchyl lekko każdego rogalika skrop dressingiem figowym i połóż listki rukoli. Zamknij rogaliki.
  • Tip 1

    2 min
    Rogaliki kup gotowe lub mrożone do pieczenia. Miód możesz zastąpić żurawiną ze słoika.
Croissant z camembertem i szynką

Krok 1 z 4

Nagrzej piekarnik do 180°C. Jabłko umyj i pokrój w plastry bez gniazd nasiennych. Na suchej patelni ułóż plastry boczku i podsmaż je. W trakcie podgrzewania obróć raz. Gdy boczek będzie gotowy zdejmij go, a na tłuszczu z boczku podgrzej plastry jabłka. Również z obu stron.

Croissant z camembertem i szynką

Krok 2 z 4

Ser camembert pokrój w plastry. Rogaliki przekrój poziomo wzdłuż, ale nie do końca. Na dolną część rogalika połóż plastry szynki i sera. Na ser połóż plastry jabłka i boczku. Polej odrobiną miodu i zamknij, ale nie przyciskaj mocno górnej części.

Croissant z camembertem i szynką

Krok 3 z 4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż cztery napełnione składnikami rogaliki. Zapiekaj w piekarniku przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu rozchyl lekko każdego rogalika skrop dressingiem figowym i połóż listki rukoli. Zamknij rogaliki.

Croissant z camembertem i szynką

Tip 1 z 4

Rogaliki kup gotowe lub mrożone do pieczenia. Miód możesz zastąpić żurawiną ze słoika.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Śniadanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy croissant francuski

    Domowy croissant francuski

    3 godz 10 min Trudny
  • Croissant z szynką i serem z barszczem czerwonym WINIARY

    Croissant z szynką i serem z barszczem czerwonym WINIARY

    15 min Łatwy
  • Croissant z jajkiem

    Croissant z jajkiem

    31 min Łatwy
  • Croissant pistacjowy

    Croissant pistacjowy

    3 godz 11 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu