90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
42.1g / 26%
Węglowodany
62.4g / 38%
Tłuszcze
25g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

(0)
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest anta19

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mięso mielone wołowe
250  g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Marchewka
2  łodyg
Seler naciowy
1 
Papryka czerwona
1 
Cebula
150  ml
Passata pomidorowa
900  g
Ziemniaki
25  g
Serek topiony
150  ml
Mleko
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżeczka
Sos worcestershire
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Bazylia
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.13 g
Węglowodany
62.44 g
Tłuszcze
24.98 g
Wartość energetyczna
639.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając. Oryginalny Cottage pie robi się tylko z wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obrać.
Krok 2
35 min
Ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 3
20 min
Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebulę i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości.
Krok 4
15 min
Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.
Krok 5
10 min
Do warzyw dodajemy mięso, passatę, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut.
Krok 6
30 min
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny, a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut.
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 1 z 6

Ziemniaki obrać.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 2 z 6

Ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 3 z 6

Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebulę i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 4 z 6

Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 5 z 6

Do warzyw dodajemy mięso, passatę, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut.

Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Krok 6 z 6

Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny, a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika