Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

0
2 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest aga-25
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
150  g
Margaryna
2  łyżek
Miód
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  łyżka
Śmietana
10  dag
Cukier
180  g
Orzechy włoskie
3  płaskich łyżek
Miód
180  g
Cukier
125  g
Margaryna
3  łyżek
Mleko
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1  szklanka
Mleko
3  płaskich łyżek
Cukier
0.5  kostka
Margaryna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Mleko
3  płaskich łyżek
Cukier
1  łyżka
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
250  g
Chałwa
100  g
Masło
4 
Jajko
4  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
5  łyżek
Dżem
1 
Jajko
2  łyżek
Kakao

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.29 g
Węglowodany
46.61 g
Tłuszcze
22.66 g
Wartość energetyczna
404.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

150 min
Krok 1
90 min
Placek miodowy: Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Krok 2
15 min
Polewa: Margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy i polewamy nim gotowe ciasto.
Krok 3
20 min
Masa agrestowa: W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Wsypujemy galaretkę mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia
Krok 4
15 min
Masa chałwowa: Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
Krok 5
10 min
Przełożenie: Placek miodowy- dżem- masa chałwowa- biszkopt- masa agrestowa- placek miodowy –polewa Piękne i na prawdę smaczne ciasto!
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Krok 1 z 5

Placek miodowy: Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Krok 2 z 5

Polewa: Margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy i polewamy nim gotowe ciasto.

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Krok 3 z 5

Masa agrestowa: W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Wsypujemy galaretkę mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Krok 4 z 5

Masa chałwowa: Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Krok 5 z 5

Przełożenie: Placek miodowy- dżem- masa chałwowa- biszkopt- masa agrestowa- placek miodowy –polewa Piękne i na prawdę smaczne ciasto!

Smaczne ciasto fajne na każdą okazję!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha