Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu
2 godz 30 min
Łatwy
30
dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
150
g
Margaryna
2
łyżek
Miód
1
łyżeczka
Soda oczyszczona
1
łyżka
Śmietana
10
dag
Cukier
180
g
Orzechy włoskie
3
płaskich łyżek
Miód
180
g
Cukier
125
g
Margaryna
3
łyżek
Mleko
1
opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1
szklanka
Mleko
1
łyżka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
3
płaskich łyżek
Cukier
0.5
kostka
Margaryna
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
1
szklanka
Mleko
3
płaskich łyżek
Cukier
1
łyżka
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
250
g
Chałwa
100
g
Masło
4
Jajko
4
płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4
łyżek
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5
szklanka
Cukier
2
płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1
łyżeczka
5
łyżek
Dżem
1
Jajko
2
łyżek
Kakao
.
Wartości odżywcze
Białko
7.29 g
Węglowodany
46.61 g
Tłuszcze
22.66 g
Wartość energetyczna
404.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
150 min
Krok 1
90 min
Placek miodowy: Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Krok 2
15 min
Polewa: Margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy i polewamy nim gotowe ciasto.
Krok 3
20 min
Masa agrestowa: W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Wsypujemy galaretkę mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia
Krok 4
15 min
Masa chałwowa: Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
Krok 5
10 min
Przełożenie: Placek miodowy- dżem- masa chałwowa- biszkopt- masa agrestowa- placek miodowy –polewa Piękne i na prawdę smaczne ciasto!
Smaczne ciasto fajne na każdą okazję!
Komentarze 0