Megan
Ola
GÓÓÓ
I
Z
Z
A
Ciesz się swoimi posiłkami!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Coraz trudniej znaleźć na mieście pizzę, która byłaby równie dobra jak ta przygotowywana w domu. Sami decydujemy o grubości ciasta i dodatkach. Sekretem udanej pizzy jest właśnie dobry przepis na ciasto. Co więcej – wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem takiego placka. Podobnie jak nie trzeba umieć obracać nimi w powietrzu jak na filmach!
Przygotowanie ciasta na pizzę zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Zacznij od przesiania mąki i podgrzania mleka. Do kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia.
Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże. Następnie wyrób ciasto. Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je. Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto nałóż ulubione składniki. Jako sos pomidorowy możesz wykorzystać Sos salsa WINIARY, Sos włoski WINIARY lub Sos barbecue WINIARY. Na to dodaj starty ser, pieczarki, szynkę lub mięso z kurczaka, paprykę, kukurydzę, oliwki lub jakiekolwiek inne składniki, które lubisz. Pizzę piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mąkę przesiej do miski.
Mleko podgrzej.
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.
Benek