Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na naleśniki jest niezwykle proste do wykonania. Zrobisz je dosłownie w kilka minut, dlatego ten przepis idealnie nadaje się na ekspresowy obiad. Choć naleśniki najczęściej kojarzą się z jedzeniem na słodko - z kremem czekoladowym, dżemem, bitą śmietaną - idealnie nadają się także na wytrawny posiłek - wystarczy zamienić je w krokiety.
Dobre ciasto na naleśniki do krokietów będzie elastyczne, sprężyste, a przy tym wystarczająco mocne, żeby się nie rozpadać. Jak zamienić cienkie placki w pożywny obiad dla całej rodziny? To proste. Naleśniki wystarczy wypełnić wybranym farszem, odpowiednio zawinąć, obtoczyć w jajku i bułce tartej, żeby powstała panierka, a potem ponownie usmażyć i podać na ciepło.
Ciasto naleśnikowe do krokietów według poniższego przepisu nadaje się do potraw mięsnych i wegetariańskich. W końcu krokiet może być wypełniony smażonym mięsem mielonym, ostrą papryką, fasolą i sosem (wersja meksykańska) jak również serem i pieczarkami. Polecamy także klasyczne krokiety z kapustą i pieczarkami oraz krokiety z farszem z kalafiora. Mając przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów, możesz tworzyć wiele wariantów posiłku - w zależności od tego, co akurat masz w lodówce.
Niektórzy przygotowują krokiety zdecydowanie grubsze od naleśników na słodko - z większą ilością mąki i mniejszą ilością mleka. My jednak polecamy przepis na ciasto do krokietów z wodą gazowaną. W takiej wersji ciasto jest cienkie, dobrze się zawija i zmieści się tam dużo farszu.
Przepis na ciasto na naleśniki do krokietów pomoże w przygotowaniu obiadu zero waste z resztek albo znalezieniu rozwiązania, gdy nie masz pomysłu albo czasu, żeby przygotować inną potrawę. Pamiętaj, że gotowe krokiety można wielokrotnie odgrzewać. Dlatego nadają się także na lunch do zabrania do pracy lub do zamrożenia na później.
Przeczytaj również:
● Jak zawijać krokiety krok po kroku?
Rozpuść masło w rondelku i odstaw na bok do przestygnięcia.
Za pomocą trzepaczki połącz wszystkie składniki w misce do powstania gładkiej masy.
Rozgrzej patelnię do naleśników i delikatnie natłuść.
Na rozgrzaną patelnię wylej około 60 ml ciasta i obracaj nią tak by ciasto pokryło całe dno patelni.
Łopatką podważ naleśnik. Gdy nabierze jasnobrązowego koloru obróć naleśnika na drugą stronę. Korzystając z proporcji z przepisu można przygotować około 8 krokietów (w zależności od wielkości patelni).
Ciasto wyjdzie dość płynne dzięki czemu naleśniki będą cienkie i delikatne.
Naleśniki można zjeść z owocami, białym serem czy jako krokiety z pieczarkami.
Artur