Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

0
243 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
2 szklanek
Cukier
1.5 szklanek
Olej
260 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 łyżeczka
Sól
200 g
Marchewka
2 łyżeczek
Cynamon
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier puder
250 g
Serek mascarpone
1 
Marchewka
1 
Marchewka
1 łyżka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
70 g
Wartość energetyczna
967.15 kcal
Węglowodany
84.88 g
Białko
9.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

243 min
Krok 1
10 min
Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
Krok 2
5 min
Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.
Krok 3
60 min
Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Krok 4
5 min
Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.
Krok 5
120 min
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.
Krok 6
5 min
Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.
Krok 7
10 min
Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).
Krok 8
25 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.
Krok 9
3 min
Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 1 z 9

Jajka utrzyj z białym cukrem. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 2 z 9

Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj masę w formie.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 3 z 9

Piecz 45–60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 4 z 9

Przygotuj krem, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Porcjami, po jednej łyżce, dodawaj serek mascarpone, stale mieszając.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 5 z 9

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 6 z 9

Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 7 z 9

Pokrój marchewkę w wąskie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie rozłóż marchewkowe wstążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je masłem (możesz dla ułatwienia użyć pędzelka).

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na maksymalnie 25 minut.

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp wierzch ciasta chipsami marchewkowymi oraz orzechami (uwaga, chipsy szybko tracą chrupkość).

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika