Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto Kubuś to wymagający przepis dla osób, które nie boją się wyzwań i lubią spędzać dużo czasu na przygotowywaniu wypieków. Ten efektowny tort składa się z kilku warstw, które wyglądają wspaniale i obłędnie smakują. Nazwa pochodzi od owocowych soków, ponieważ jedna z warstw to właśnie mieszanka gotowanego napoju z budyniem w proszku. Dzięki temu, że sok jest ważną częścią przepisu, nie potrzeba już owoców do ozdoby - nawet bez tego wyjątkowy tort zawiera już solidną porcję witamin.
Żeby przygotować kultowe, kubusiowe ciasto, należy zacząć od biszkoptowego spodu. Stworzysz go, mieszając dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i ubitą mikserem mieszanką cukrów i jajek. Tak przygotowaną masę umieszcza się w tortownicy i piecze 25 minut. Tak przygotowany biszkopt należy nasączyć mieszanką wody, soku z pomarańczy oraz cukru pudru. To dobry początek, ale Kubuś ciasto wymaga jeszcze wiele pracy!
Żeby przygotować następną warstwę, będziesz potrzebować soku Kubuś oraz cztery opakowania budyniu śmietankowego. Po zagotowaniu i dokładnym wymieszaniu tych składników powstanie krem, który możesz rozprowadzić na biszkoptowym spodzie.
Kolejna warstwa składa się z ubitej z cukrem pudrem śmietanki oraz lekko ostudzonej galaretki pomarańczowej. Ostatnim akcentem jest posypanie tortu drobno startą gorzką czekoladą. Gdy każda warstwa jest już gotowa pozostaje schłodzić ciasto kubusiowe w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto Kubuś, przepis doskonały na każdą okazję, nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Bogactwo smaków i kolorów sprawia, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Kremowa konsystencja i owocowy aromat sprawiają, że to idealny deser - nie tylko dla fanów kultowego napoju, któremu ciasto zawdzięcza swoją nazwę.
Ciasto kubusiowe - przepis wymagający dużo pracy i czasu - można sobie trochę ułatwić. Żeby przygotowania nie były bardzo czasochłonne, część pracy można wykonać już dzień wcześniej. Dobrym pomysłem będzie na przykład upieczenie i nasączenie biszkoptu z odpowiednim wyprzedzeniem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 165°C z funkcją termoobiegu. W małej misce wymieszaj obie mąki. Najlepiej przesiej przez sito. Do mąki wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do drugiej miski wbij cztery jajka i wsyp 120 gramów cukru drobnego i cukier wanilinowy. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach i powstanie bardzo puszysta i jasna masa. Do masy jajecznej wsyp mieszankę sypkich składników. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, używając szpatułki.
Formę o wymiarach około 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wyłóż do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika i upiecz przez 25 minut. Biszkopt zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Ostudzony biszkopt wyjmij z formy, a formę umyj i wysusz. Dno formy i boki wyłóż nowym papierem do pieczenia. Umieść w formie upieczony zimny biszkopt.
Biszkopt nasącz mieszanką zimnej wody (140 ml) z sokiem z jednej pomarańczy i 1 łyżką cukru pudru.
Do garnka wlej 800 ml soku Kubuś. Sok zagotuj. Do miski wlej pozostałą część soku i wsyp cztery opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość miski wymieszaj na jednolity płyn i wlej go do garnka z bardzo gorącym sokiem. Energicznie wymieszaj całość. Gdy masa zacznie gęstnieć zwolnij mieszanie. Mieszaj do uzyskania gęstego „pomarańczowego” budyniu.
Gorącą masę przełóż do formy z nasączonym spodem biszkoptowym. Masę rozprowadź równo. Pozwól niech chwilę ostygnie i wstaw do lodówki.
Galaretkę pomarańczową zalej wrzątkiem i od razu zacznij mieszać. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Odstaw, aż galaretka wystygnie, ale nie stężeje. Jak tylko galaretka się przestudzi, możesz odłożyć ją do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia.
Do wysokiej miski wlej zimną śmietankę i 60 g cukru pudru. Ubij krem. Najpierw na niższych obrotach miksera. Potem na wyższych. Do bitej śmietany zacznij dodawać partiami tężejącą pomarańczową galaretkę. Po każdej partii ubijaj masę chwilę na wysokich obrotach.
Pomarańczową piankę z bitej śmietany i galaretki wyłóż na schłodzone ciasto. Wygładź powierzchnię, a następnie posyp tartą czekoladą. I wstaw do ponownego schłodzenia na 4 godziny. Przepis na ciasto kubusiowe jest gotowe!