Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto Kubuś
Dodaj do CookBook

Ciasto Kubuś

(0)
5 godz
Trudny
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 kawałki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
70  g
Skrobia ziemniaczana lub mąka ziemniaczana
140  g
Mąka tortowa
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajko średniej wielkości
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
120  g
Drobny cukier
1 
Pomarańcza
1  łyżka
Cukier puder
4  opakowań
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
1300  ml
Sok Kubuś o smaku marchew, jabłko, banan
500  ml
Śmietanka kremówka 36%
1  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
200  ml
Wrzątek
60  g
Cukier puder
140  ml
Woda zimna
50  g
Czekolada deserowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.8 g
Wartość energetyczna
178.6 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto Kubuś to wymagający przepis dla osób, które nie boją się wyzwań i lubią spędzać dużo czasu na przygotowywaniu wypieków. Ten efektowny tort składa się z kilku warstw, które wyglądają wspaniale i obłędnie smakują. Nazwa pochodzi od owocowych soków, ponieważ jedna z warstw to właśnie mieszanka gotowanego napoju z budyniem w proszku. Dzięki temu, że sok jest ważną częścią przepisu, nie potrzeba już owoców do ozdoby - nawet bez tego wyjątkowy tort zawiera już solidną porcję witamin.

 

Żeby przygotować kultowe, kubusiowe ciasto, należy zacząć od biszkoptowego spodu. Stworzysz go, mieszając dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i ubitą mikserem mieszanką cukrów i jajek. Tak przygotowaną masę umieszcza się w tortownicy i piecze 25 minut. Tak przygotowany biszkopt należy nasączyć mieszanką wody, soku z pomarańczy oraz cukru pudru. To dobry początek, ale Kubuś ciasto wymaga jeszcze wiele pracy!

 

Żeby przygotować następną warstwę, będziesz potrzebować soku Kubuś oraz cztery opakowania budyniu śmietankowego. Po zagotowaniu i dokładnym wymieszaniu tych składników powstanie krem, który możesz rozprowadzić na biszkoptowym spodzie.

 

Kolejna warstwa składa się z ubitej z cukrem pudrem śmietanki oraz lekko ostudzonej galaretki pomarańczowej. Ostatnim akcentem jest posypanie tortu drobno startą gorzką czekoladą. Gdy każda warstwa jest już gotowa pozostaje schłodzić ciasto kubusiowe w lodówce przez kilka godzin.

 

Ciasto Kubuś, przepis doskonały na każdą okazję, nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda. Bogactwo smaków i kolorów sprawia, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Kremowa konsystencja i owocowy aromat sprawiają, że to idealny deser - nie tylko dla fanów kultowego napoju, któremu ciasto zawdzięcza swoją nazwę.

 

Ciasto kubusiowe - przepis wymagający dużo pracy i czasu - można sobie trochę ułatwić. Żeby przygotowania nie były bardzo czasochłonne, część pracy można wykonać już dzień wcześniej. Dobrym pomysłem będzie na przykład upieczenie i nasączenie biszkoptu z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przygotowanie

300 min
  • Krok 1

    2 min
    Piekarnik nagrzej do temperatury 165°C z funkcją termoobiegu. W małej misce wymieszaj obie mąki. Najlepiej przesiej przez sito. Do mąki wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Do drugiej miski wbij cztery jajka i wsyp 120 gramów cukru drobnego i cukier wanilinowy. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach i powstanie bardzo puszysta i jasna masa. Do masy jajecznej wsyp mieszankę sypkich składników. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, używając szpatułki.
  • Krok 3

    25 min
    Formę o wymiarach około 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wyłóż do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika i upiecz przez 25 minut. Biszkopt zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 4

    2 min
    Ostudzony biszkopt wyjmij z formy, a formę umyj i wysusz. Dno formy i boki wyłóż nowym papierem do pieczenia. Umieść w formie upieczony zimny biszkopt.
  • Krok 5

    2 min
    Biszkopt nasącz mieszanką zimnej wody (140 ml) z sokiem z jednej pomarańczy i 1 łyżką cukru pudru.
  • Krok 6

    8 min
    Do garnka wlej 800 ml soku Kubuś. Sok zagotuj. Do miski wlej pozostałą część soku i wsyp cztery opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość miski wymieszaj na jednolity płyn i wlej go do garnka z bardzo gorącym sokiem. Energicznie wymieszaj całość. Gdy masa zacznie gęstnieć zwolnij mieszanie. Mieszaj do uzyskania gęstego „pomarańczowego” budyniu.
  • Krok 7

    3 min
    Gorącą masę przełóż do formy z nasączonym spodem biszkoptowym. Masę rozprowadź równo. Pozwól niech chwilę ostygnie i wstaw do lodówki.
  • Krok 8

    3 min
    Galaretkę pomarańczową zalej wrzątkiem i od razu zacznij mieszać. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Odstaw, aż galaretka wystygnie, ale nie stężeje. Jak tylko galaretka się przestudzi, możesz odłożyć ją do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia.
  • Krok 9

    5 min
    Do wysokiej miski wlej zimną śmietankę i 60 g cukru pudru. Ubij krem. Najpierw na niższych obrotach miksera. Potem na wyższych. Do bitej śmietany zacznij dodawać partiami tężejącą pomarańczową galaretkę. Po każdej partii ubijaj masę chwilę na wysokich obrotach.
  • Krok 10

    240 min
    Pomarańczową piankę z bitej śmietany i galaretki wyłóż na schłodzone ciasto. Wygładź powierzchnię, a następnie posyp tartą czekoladą. I wstaw do ponownego schłodzenia na 4 godziny. Przepis na ciasto kubusiowe jest gotowe!
Ciasto Kubuś

Krok 1 z 10

Piekarnik nagrzej do temperatury 165°C z funkcją termoobiegu. W małej misce wymieszaj obie mąki. Najlepiej przesiej przez sito. Do mąki wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia.

Ciasto Kubuś

Krok 2 z 10

Do drugiej miski wbij cztery jajka i wsyp 120 gramów cukru drobnego i cukier wanilinowy. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach i powstanie bardzo puszysta i jasna masa. Do masy jajecznej wsyp mieszankę sypkich składników. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, używając szpatułki.

Ciasto Kubuś

Krok 3 z 10

Formę o wymiarach około 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wyłóż do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika i upiecz przez 25 minut. Biszkopt zostaw w formie do całkowitego wystudzenia.

Ciasto Kubuś

Krok 4 z 10

Ostudzony biszkopt wyjmij z formy, a formę umyj i wysusz. Dno formy i boki wyłóż nowym papierem do pieczenia. Umieść w formie upieczony zimny biszkopt.

Ciasto Kubuś

Krok 5 z 10

Biszkopt nasącz mieszanką zimnej wody (140 ml) z sokiem z jednej pomarańczy i 1 łyżką cukru pudru.

Ciasto Kubuś

Krok 6 z 10

Do garnka wlej 800 ml soku Kubuś. Sok zagotuj. Do miski wlej pozostałą część soku i wsyp cztery opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość miski wymieszaj na jednolity płyn i wlej go do garnka z bardzo gorącym sokiem. Energicznie wymieszaj całość. Gdy masa zacznie gęstnieć zwolnij mieszanie. Mieszaj do uzyskania gęstego „pomarańczowego” budyniu.

Ciasto Kubuś

Krok 7 z 10

Gorącą masę przełóż do formy z nasączonym spodem biszkoptowym. Masę rozprowadź równo. Pozwól niech chwilę ostygnie i wstaw do lodówki.

Ciasto Kubuś

Krok 8 z 10

Galaretkę pomarańczową zalej wrzątkiem i od razu zacznij mieszać. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Odstaw, aż galaretka wystygnie, ale nie stężeje. Jak tylko galaretka się przestudzi, możesz odłożyć ją do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia.

Ciasto Kubuś

Krok 9 z 10

Do wysokiej miski wlej zimną śmietankę i 60 g cukru pudru. Ubij krem. Najpierw na niższych obrotach miksera. Potem na wyższych. Do bitej śmietany zacznij dodawać partiami tężejącą pomarańczową galaretkę. Po każdej partii ubijaj masę chwilę na wysokich obrotach.

Ciasto Kubuś

Krok 10 z 10

Pomarańczową piankę z bitej śmietany i galaretki wyłóż na schłodzone ciasto. Wygładź powierzchnię, a następnie posyp tartą czekoladą. I wstaw do ponownego schłodzenia na 4 godziny. Przepis na ciasto kubusiowe jest gotowe!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto kubeczkowe

    Ciasto kubeczkowe

    51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu