Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto kubeczkowe
Dodaj do CookBook

Ciasto kubeczkowe

(0)
51 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kubek
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
3  kubków
Mąka pszenna
1.5  kubków
Cukier
1  kubek
Olej rzepakowy
3 
Jajko średniej wielkości
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kubków
Truskawki lub inne ulubione owoce (maliny, borówki, jeżyny...) Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Dodatkowo:
1  łyżka
Wymieszane, mielone przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)
2  łyżek
Mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców (jeśli używasz mrożonych)
2  łyżek
Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
176.4 g
Wartość energetyczna
1333.2 kcal
Tłuszcze
62.2 g
Białko
22.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto kubeczkowe to prosty przepis, który bardzo łatwo zapamiętać. Wszystko dzięki charakterystycznemu sposobowi odmierzania składników. Nie będziesz potrzebować miarki, wagi ani nawet szklanki. Do dobrania właściwych proporcji wystarczy właśnie kubeczek - konkretnie opakowanie po jogurcie standardowej wielkości (około 180 g).

 

Ciasto kubeczkowe jogurtowe, podobnie jak inne wypieki, przygotowuje się, korzystając z dwóch misek. W jednej miesza się składniki sypkie (mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy), zaś w drugiej to, co płynne - jaja, olej, jogurt oraz dodatkowo cukier. Po tym, jak połączysz ze sobą wszystkie składniki na kubeczkowe ciasto jogurtowe, pozostaje wszystko wymieszać i przelać do odpowiedniej formy (na przykład tortownicy). W następnej kolejności na wierzchu ciasta należy poukładać owoce. Ciasto kubeczkowe z owocami to dobry pomysł na lato. W końcu w tym okresie na bazarkach można znaleźć wszystko, co najlepsze - świeże truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie itd. Nie należy jednak rezygnować z takiego łatwego ciasta także w innej części roku. Gdy brakuje świeżych owoców sezonowych, zawsze można skorzystać z mrożonych.

 

Odpowiednio przygotowane ciasto jogurtowe kubeczkowe z owocami piecze się do 40 minut. W trakcie można sprawdzać za pomocą patyczka, czy w środku jest już odpowiednio twarde.

 

Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić kubeczkowe ciasto jogurtowe z owocami, a potem ewentualnie posypać jeszcze cukrem pudrem albo kruszonką.

 

To idealne ciasto na ładny, słoneczny dzień. Bez nadmiaru ciężkiego kremu czy dodatków z czekolady.

 

Sprawdź również inne przepisy:

Słoneczny jabłecznik

Lekka karpatka

Ciastka francuskie z truskawkami

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    2 min
    W misce wymieszaj rózgą jogurt, cukier, olej i jaja.
  • Krok 2

    2 min
    Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i korzenne przyprawy.
  • Krok 3

    2 min
    Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche składniki. Wymieszaj krótko szpatułką. Tylko do połączenia składników.
  • Krok 4

    2 min
    Nagrzej piekarnik do 175°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij formę ciastem. Jeśli używasz mrożone owoce posyp je mąką ziemniaczaną i delikatnie przemieszaj. Owoce wyłóż na wierzch ciasta.
  • Krok 5

    40 min
    Ciasto piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Krok 6

    2 min
    Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem. Brawo! Ciasto kubeczkowe jest gotowe.
  • Tip 1

    1 min
    Możesz przygotować kruszonkę do ciasta zamiast posypywać cukrem pudrem. W tym celu wymieszaj 3 łyżki posiekanego zimnego masła, 5 łyżek mąki i 2 łyżki drobnego cukru. Wyłóż na warstwę owoców przed pieczeniem.
Ciasto kubeczkowe

Krok 1 z 7

W misce wymieszaj rózgą jogurt, cukier, olej i jaja.

Ciasto kubeczkowe

Krok 2 z 7

Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i korzenne przyprawy.

Ciasto kubeczkowe

Krok 3 z 7

Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche składniki. Wymieszaj krótko szpatułką. Tylko do połączenia składników.

Ciasto kubeczkowe

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4 Krok 4

Nagrzej piekarnik do 175°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij formę ciastem. Jeśli używasz mrożone owoce posyp je mąką ziemniaczaną i delikatnie przemieszaj. Owoce wyłóż na wierzch ciasta.

Ciasto kubeczkowe

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5

Ciasto piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto kubeczkowe

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6 Krok 6

Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem. Brawo! Ciasto kubeczkowe jest gotowe.

Ciasto kubeczkowe

Tip 1 z 7

Tip 1 Tip 1

Możesz przygotować kruszonkę do ciasta zamiast posypywać cukrem pudrem. W tym celu wymieszaj 3 łyżki posiekanego zimnego masła, 5 łyżek mąki i 2 łyżki drobnego cukru. Wyłóż na warstwę owoców przed pieczeniem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z kawą bez pieczenia

    Ciasto z kawą bez pieczenia

    32 min Łatwy
  • Czekoladowe ciasto z malinami

    Czekoladowe ciasto z malinami

    2 godz 5 min Trudny
  • Ciasto Malinowa Chmurka

    Ciasto Malinowa Chmurka

    2 godz 10 min Trudny
  • Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

    Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu