Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto kubeczkowe to prosty przepis, który bardzo łatwo zapamiętać. Wszystko dzięki charakterystycznemu sposobowi odmierzania składników. Nie będziesz potrzebować miarki, wagi ani nawet szklanki. Do dobrania właściwych proporcji wystarczy właśnie kubeczek - konkretnie opakowanie po jogurcie standardowej wielkości (około 180 g).
Ciasto kubeczkowe jogurtowe, podobnie jak inne wypieki, przygotowuje się, korzystając z dwóch misek. W jednej miesza się składniki sypkie (mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy), zaś w drugiej to, co płynne - jaja, olej, jogurt oraz dodatkowo cukier. Po tym, jak połączysz ze sobą wszystkie składniki na kubeczkowe ciasto jogurtowe, pozostaje wszystko wymieszać i przelać do odpowiedniej formy (na przykład tortownicy). W następnej kolejności na wierzchu ciasta należy poukładać owoce. Ciasto kubeczkowe z owocami to dobry pomysł na lato. W końcu w tym okresie na bazarkach można znaleźć wszystko, co najlepsze - świeże truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie itd. Nie należy jednak rezygnować z takiego łatwego ciasta także w innej części roku. Gdy brakuje świeżych owoców sezonowych, zawsze można skorzystać z mrożonych.
Odpowiednio przygotowane ciasto jogurtowe kubeczkowe z owocami piecze się do 40 minut. W trakcie można sprawdzać za pomocą patyczka, czy w środku jest już odpowiednio twarde.
Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić kubeczkowe ciasto jogurtowe z owocami, a potem ewentualnie posypać jeszcze cukrem pudrem albo kruszonką.
To idealne ciasto na ładny, słoneczny dzień. Bez nadmiaru ciężkiego kremu czy dodatków z czekolady.
Sprawdź również inne przepisy:
W misce wymieszaj rózgą jogurt, cukier, olej i jaja.
Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i korzenne przyprawy.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche składniki. Wymieszaj krótko szpatułką. Tylko do połączenia składników.
Nagrzej piekarnik do 175°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij formę ciastem. Jeśli używasz mrożone owoce posyp je mąką ziemniaczaną i delikatnie przemieszaj. Owoce wyłóż na wierzch ciasta.
Ciasto piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem. Brawo! Ciasto kubeczkowe jest gotowe.
Możesz przygotować kruszonkę do ciasta zamiast posypywać cukrem pudrem. W tym celu wymieszaj 3 łyżki posiekanego zimnego masła, 5 łyżek mąki i 2 łyżki drobnego cukru. Wyłóż na warstwę owoców przed pieczeniem.