Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto kostka alpejska
Dodaj do CookBook

Ciasto kostka alpejska

(0)
4 godz 21 min
Trudny
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Spód:
6 
Jajko średniej wielkości
133  g
Drobny cukier
15  g
Kakao
80  ml
Olej
150  g
Mąka pszenna
8  g
Cukier wanilinowy WINIARY
7  g
Proszek do pieczenia
1 
Krem:
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
600  ml
Mleko
200  g
Masło
200  g
Masa Kajmakowa
300  g
Beziki (bardzo suche w środku) Zobacz naszą wskazówkę
1 
Bita śmietanka:
900  ml
Śmietanka 36%
125  g
Serek mascarpone
30  g
Cukier puder
1 
Dodatkowo:
90  g
Czekolada gorzka
trochę
Małe bezy do ozdoby
400  g
Dżem porzeczkowy Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.7 g
Wartość energetyczna
405.5 kcal
Tłuszcze
29.9 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Są ciasta, które robi się “przy okazji” – szybko, z potrzeby chwili, a czasami dla świętego spokoju. Kostka alpejska jest dokładnie wszystkim, czym takie wypieki nie są.

 

To ciasto dla ludzi, którzy lubią wyzwania i mają cierpliwość – bo tu liczy się precyzja, dobry plan. A efekt? Warstwy wilgotnego kakaowego ciasta, masy kajmakowej z chrupiącymi bezikami, kwaskowaty dżem i chmurka bitej śmietany. Wszystko razem tworzy kawałek cukierniczego nieba, który wciąga i uzależnia. Jeśli szukasz słodkiego Mont Blanc – właśnie go znalazłeś. Wspinaj się!

 

Ciasto kostka alpejska - co to?

Pod tą nazwą kryje się warstwowy tort, który łączy wiele smaków, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Podstawą tego pysznego wypieku jest miękki biszkopt, a kolejne warstwy tworzy masa kajmakowa, kwaskowaty dżem, śmietanka z delikatnym kremem mascarpone oraz wieńczące dzieło tarta czekolada i beziki. Ciasto alpejska kostka to nie zwyczajny deser, podawany na co dzień do herbaty, a wyjątkowy specjał zarezerwowany tylko na szczególne okazje.

 

Ciasto jest słodkie i bardzo sycące, dlatego często wystarczy jeden kawałek, żeby najeść się do syta. Kostka alpejska wyśmienicie smakuje, a przy tym efektownie wygląda. Może uświetnić imprezę urodzinową, świętowanie największych sukcesów albo inne rzadkie okazje.

 

Przeczytaj również:

·        Jak udekorować i ozdobić tort?

·        Jak przechowywać upieczony biszkopt?

·        Pomysły na masy do tortu biszkoptowego

Przygotowanie

261 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozdziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj mikserem w misce z 80 g cukru i 8 g cukru wanilinowego do uzyskania bardzo puszystej i jasnej masy.
  • Krok 2

    5 min
    150 g mąki pszennej przesiej przez sito wraz z 7 g proszku do pieczenia i 15 g gorzkiego kakao. Wymieszaj. Dodaj do utartych żółtek wlej 80 ml oleju i bardzo krótko zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
  • Krok 3

    1 min
    Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Zmiksuj na niskich obrotach.
  • Krok 4

    5 min
    W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż piana będzie sztywna i gęsta.
  • Krok 5

    2 min
    Stopniowo dodawaj pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Krok 6

    40 min
    Przełóż ciasto do formy z odpinanym rantem o wymiarach 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w temperaturze 175°C przez około 30-40 minut. Piekarnik ustaw na pieczenie od góry i od dołu bez termoobiegu. Po upieczeniu ostudź ciasto. Nie wyjmuj go od razu z piekarnika (uchyl drzwiczki piekarnika).
  • Krok 7

    8 min
    W rondlu podgrzej 500 ml mleka i 50 g masy kajmakowej. 100 ml mleka wymieszaj w misce z 2 saszetkami Budyniu waniliowego WINIARY. Do wrzącego mleka z kajmakiem dodaj dobrze rozmieszane mleko z budyniami i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń bez grudek. Budyń odstaw do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    3 min
    200 g masła utrzyj z pozostałym kajmakiem na krem. Do kajmakowego masła dodawaj partiami zimny budyń i miksuj na wysokich obrotach. Na końcu do masy dodaj 300 g pokrojonych bezików.
  • Krok 9

    1 min
    Biszkoptowy spód odklej delikatnie od papieru i odwróć porowatą stroną do góry. Posmaruj dżemem porzeczkowym.
  • Krok 10

    180 min
    Na dżem wyłóż masę kajmakową z bezikami, wyrównaj i wstaw na 3 godziny do lodówki.
  • Krok 11

    5 min
    Ubij 900 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36% z 30 g cukru pudru i 125 g serka mascarpone (też musi być dobrze schłodzony) i wyłóż na schłodzone ciasto.
  • Krok 12

    1 min
    Po wyjęciu z lodówki wierzch posyp tartą czekoladą i ozdabiaj małymi bezikami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    2 godz 13 min Łatwy
  • Ciasto truskawkowe z galaretką bez pieczenia

    Ciasto truskawkowe z galaretką bez pieczenia

    1 godz 18 min Łatwy
  • Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

    Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto Balladyna

    Ciasto Balladyna

    1 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu