Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto „jajka sadzone”
Dodaj do CookBook

Ciasto „jajka sadzone”

(0)
2 godz 36 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Tłusty twaróg lub ser twarogowy mielony (np. z kubełka)
2  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
250  g
Śmietanka 30%
400  ml
Wrzątek
100  g
Biszkopty
45  g
Cukier puder
200  ml
Wrzątek
200  ml
Zalewa z owoców z puszki
1  opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
300  g
Brzoskwinie z puszki Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27 g
Wartość energetyczna
320 kcal
Tłuszcze
19 g
Białko
8.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto jajko sadzone to wyjątkowo oryginalny przepis na sernik na zimno. Możesz przygotować go jako danie na święta wielkanocne lub na inną okazję. Wyglądające jak sadzone jajko ciasto przygotujesz bez pieczenia, a końcowy efekt powinien wszystkich pozytywnie zaskoczyć!

 

Kremowy środek powstaje z sera twarogowego wymieszanego z galaretką, ubitą mikserem śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Po wymieszaniu powstaje smaczna masa, którą kładzie się na biszkoptowy spód. Opcjonalnie biszkopty mogą być zastąpione przez kruche herbatniki. Gdy tak przygotowany sernik stężeje w lodówce, pora przygotować połówki brzoskwiń lub moreli w syropie, które będą wyglądać na białym tle jak żółtka jaj. Na owoce wylewa się kolejną porcję galaretki. Tak przygotowane ciasto sadzone jajko chłodzi się w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.

 

Ciasto jajka sadzone to wyjątkowo smaczny deser, który nie jest ani za słodki, ani zbyt ciężki. Sprawdzi się, jeśli akurat nie masz ochoty na treściwe, bardzo sycące ciasto, tylko lekką przekąskę. Gdy świąteczny stół ugina się pod ciężarem bardzo słodkich ciast, nasza propozycja będzie idealna jako alternatywa.

 

Żeby danie jeszcze bardziej przypominało jajko sadzone, ciasto możesz dodatkowo ozdobić prażonymi pistacjami. Drobno pokrojone pistacje będą wyglądać na jajach sadzonych jak posiekany szczypiorek!

 

Oryginalny sernik o wyglądzie sadzonych jaj spodoba się dzieciom i dorosłym. To idealne danie, jeśli lubisz serniki z owocami oraz nieszablonowe, kreatywne formy podawania deserów. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przygotowanie

156 min
  • Krok 1

    2 min
    Zagotuj 400 ml wody. W misce z wrzątkiem rozpuść dokładnie dwa opakowania galaretki cytrynowej WINIARY. Odstaw do przestudzenia.
  • Krok 2

    5 min
    Do dużej miski przełóż 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka. Przestudzoną, lekko ciepłą galaretkę wlej do zmielonego twarogu. Używając blendera ręcznego bardzo dokładnie wymieszaj całość. Powstała masa musi być gładka.
  • Krok 3

    5 min
    Do 250 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% dodaj 3 łyżki cukru pudru. Ubij mikserem na sztywno.
  • Krok 4

    2 min
    Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą. Odstaw miskę z gotową masą serową.
  • Krok 5

    1 min
    Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki). Boki wytnij nieco wyższe, aby lekko wystawały powyżej rantu formy. Dno formy wyłóż biszkoptami.
  • Krok 6

    3 min
    Tężejącą masę serową łyżką wyłóż na biszkopty. Wygładź powierzchnię sernika. Wstaw ciasto do lodówki, aby sernik stężał.
  • Krok 7

    3 min
    Jedną saszetkę galaretki winogronowej WINIARY zalej mieszanką 200 ml wrzątku i 200 ml gorącej zalewy z owoców. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Krok 8

    15 min
    Formę z sernikiem wyjmij z lodówki. Na sztywnej już masie serowej rozłóż połówki moreli lub brzoskwiń z puszki. Tężejącą galaretkę wylewaj ostrożnie na owoce, używając łyżki, aby oblać galaretką całe owoce i wypełnić wolne przestrzenie. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, wylej tylko tyle, aby przykryć wierzchnią warstwę sernika, a następnie odłóż formę do lodówki na około 15 minut. Po 15 minutach wylej resztę galaretki.
  • Krok 9

    120 min
    Wstaw sernik do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej i galaretki. Po dwóch godzinach sernik powinien być gotowy do podania, ale warto poczekać dwukrotnie dłużej.
Ciasto „jajka sadzone”

Krok 1 z 9

Zagotuj 400 ml wody. W misce z wrzątkiem rozpuść dokładnie dwa opakowania galaretki cytrynowej WINIARY. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 2 z 9

Do dużej miski przełóż 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka. Przestudzoną, lekko ciepłą galaretkę wlej do zmielonego twarogu. Używając blendera ręcznego bardzo dokładnie wymieszaj całość. Powstała masa musi być gładka.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 3 z 9

Do 250 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% dodaj 3 łyżki cukru pudru. Ubij mikserem na sztywno.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 4 z 9

Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą. Odstaw miskę z gotową masą serową.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 5 z 9

Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki). Boki wytnij nieco wyższe, aby lekko wystawały powyżej rantu formy. Dno formy wyłóż biszkoptami.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 6 z 9

Tężejącą masę serową łyżką wyłóż na biszkopty. Wygładź powierzchnię sernika. Wstaw ciasto do lodówki, aby sernik stężał.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 7 z 9

Jedną saszetkę galaretki winogronowej WINIARY zalej mieszanką 200 ml wrzątku i 200 ml gorącej zalewy z owoców. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 8 z 9

Formę z sernikiem wyjmij z lodówki. Na sztywnej już masie serowej rozłóż połówki moreli lub brzoskwiń z puszki. Tężejącą galaretkę wylewaj ostrożnie na owoce, używając łyżki, aby oblać galaretką całe owoce i wypełnić wolne przestrzenie. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, wylej tylko tyle, aby przykryć wierzchnią warstwę sernika, a następnie odłóż formę do lodówki na około 15 minut. Po 15 minutach wylej resztę galaretki.

Ciasto „jajka sadzone”

Krok 9 z 9

Wstaw sernik do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej i galaretki. Po dwóch godzinach sernik powinien być gotowy do podania, ale warto poczekać dwukrotnie dłużej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu