Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi
3 godz
Łatwy
0.5
szklanka
Mleko
50
g
Czekolada gorzka
1
Jajko
0.66
szklanka
Cukier
0.25
szklanka
Olej
0.5
szklanka
Kwaśna śmietana
1
szklanka
Mąka pszenna
0.5
szklanka
Kakao
0.5
łyżeczka
0.5
łyżeczka
Soda
1
opakowanie
0.5
l
Mleko
2
łyżek
Mąka ziemniaczana
1
opakowanie
0.5
szklanka
Cukier
250
g
Masło lub margaryna
2
opakowań
Galaretka malinowy smak WINIARY
1
szklanka
Woda
trochę
Maliny
trochę
Jeżyny
.
Wartości odżywcze
Białko
7.02 g
Węglowodany
47.75 g
Tłuszcze
27.69 g
Wartość energetyczna
449.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
180 min
Krok 1
50 min
Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Krok 2
25 min
Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
Krok 3
40 min
Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
Krok 4
65 min
Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową, zwieńczone galaretką z malinami i jeżynami.
Komentarze 0