Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

0
180 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 szklanka
Mleko
50 g
Czekolada gorzka
1 
Jajko
0.66 szklanka
Cukier
0.25 szklanka
Oliwa z oliwek
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
0.5 łyżeczka
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
0.5 l
Mleko
2 płaskich łyżek
Mąka ziemniaczana
1 paczka
0.5 szklanka
Cukier
250 g
Masło
1 szklanka
Woda
1 pęczek
Maliny
1 pęczek
Jeżyny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
1 min
Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Krok 2
1 min
Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
Krok 3
1 min
Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
Krok 4
1 min
Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 1 z 4

Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 2 z 4

Ugotować budyń Winiary wg przepisu, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 3 z 4

Do owoców dolać szklankę wody i zagotować.Gorące owoce rozdrobnić widelcem. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i owocami leśnymi

Krok 4 z 4

Ciasto czekoladowe przekładamy masą budyniową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową, zwieńczone galaretką z malinami i jeżynami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika