Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki
1 godz 25 min
Łatwy
200
g
Czekolada gorzka
200
g
Czekolada mleczna
375
g
Masło
4
Jajko
350
g
Cukier
225
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
szczypta
Sól
16
g
Cukier wanilinowy WINIARY
1
opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
250
g
Serek mascarpone
200
ml
Śmietanka 30%
2
łyżek
Cukier puder
200
g
Maliny
trochę
Mięta
.
Wartości odżywcze
Białko
4.68 g
Węglowodany
33.66 g
Tłuszcze
25.87 g
Wartość energetyczna
378.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
5 min
W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (nie gotujemy).
Krok 2
10 min
Do ostudzonej (ale ciągle płynnej) masy dodajemy kolejno jajka i mąkę. Całość miksujemy.
Krok 3
40 min
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Ciasto jest wilgotne i takie ma być, dlatego nie sprawdzamy go patyczkiem.
Krok 4
5 min
W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Po ostygnięciu galaretkę kroimy w kostkę.
Krok 5
10 min
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 6
15 min
Gotowe i ostudzone ciasto kroimy na kawałki ok. 4 x 5 cm. Każdy kawałek dekorujemy kremem wzdłuż krawędzi, pozostawiając pusty środek. Na środku układamy kostki galaretki i maliny oraz dekorujemy listkiem mięty.
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu i kostek z przezroczystej galaretki, które przypominają cudowne kryształki, to moja propozycja na słodki deser do popołudniowej kawy.
Komentarze 0