Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Czekolada gorzka
200 g
Czekolada mleczna
375 g
Masło
4 
Jajko
350 g
Cukier
225 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szczypta
Sól
16 g
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
250 g
Serek mascarpone
200 ml
Śmietanka 30%
2 łyżek
Cukier puder
200 g
Maliny
1 trochę
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.68 g
Węglowodany
32.99 g
Wartość energetyczna
378.48 kcal
Tłuszcze
26.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
5 min
W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (nie gotujemy).
Krok 2
10 min
Do ostudzonej (ale ciągle płynnej) masy dodajemy kolejno jajka i mąkę. Całość miksujemy.
Krok 3
40 min
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Ciasto jest wilgotne i takie ma być, dlatego nie sprawdzamy go patyczkiem.
Krok 4
5 min
W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Po ostygnięciu galaretkę kroimy w kostkę.
Krok 5
10 min
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 6
15 min
Gotowe i ostudzone ciasto kroimy na kawałki ok. 4 x 5 cm. Każdy kawałek dekorujemy kremem wzdłuż krawędzi, pozostawiając pusty środek. Na środku układamy kostki galaretki i maliny oraz dekorujemy listkiem mięty.
Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Krok 1 z 6

W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (nie gotujemy).

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Krok 2 z 6

Do ostudzonej (ale ciągle płynnej) masy dodajemy kolejno jajka i mąkę. Całość miksujemy.

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Krok 3 z 6

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Ciasto jest wilgotne i takie ma być, dlatego nie sprawdzamy go patyczkiem.

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Krok 4 z 6

W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Po ostygnięciu galaretkę kroimy w kostkę.

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Krok 5 z 6

Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Ciasto czekoladowe z kremem i kryształkami z galaretki

Krok 6 z 6

Gotowe i ostudzone ciasto kroimy na kawałki ok. 4 x 5 cm. Każdy kawałek dekorujemy kremem wzdłuż krawędzi, pozostawiając pusty środek. Na środku układamy kostki galaretki i maliny oraz dekorujemy listkiem mięty.

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu i kostek z przezroczystej galaretki, które przypominają cudowne kryształki, to moja propozycja na słodki deser do popołudniowej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika