Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Masło
150  g
Cukier
4  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
150  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100  g
Migdały
3  łyżek
Skórka z pomarańczy
trochę
Płatki migdałowe
4 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.23 g
Węglowodany
38.41 g
Tłuszcze
24.82 g
Wartość energetyczna
412.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
5 min
Gruszki obierz tak, aby pozostały w swoim kształcie. Jeżeli są bardzo twarde i kwaśne, możesz je krótko zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Krok 2
5 min
Masło ucieraj z cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji.
Krok 3
5 min
Dodaj jajka i zmiksuj całość. Następnie dodaj pozostałe składniki, poza płatkami migdałów, i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Przelej ciasto do nasmarowanej formy. Gruszki powkładaj do ciasta tak, aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.
Krok 5
1 min
Udekoruj wierzch płatkami migdałów.
Krok 6
45 min
Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Krok 1 z 6

Gruszki obierz tak, aby pozostały w swoim kształcie. Jeżeli są bardzo twarde i kwaśne, możesz je krótko zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny.

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Krok 2 z 6

Masło ucieraj z cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji.

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Krok 3 z 6

Dodaj jajka i zmiksuj całość. Następnie dodaj pozostałe składniki, poza płatkami migdałów, i dokładnie wymieszaj.

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Krok 4 z 6

Przelej ciasto do nasmarowanej formy. Gruszki powkładaj do ciasta tak, aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Krok 5 z 6

Udekoruj wierzch płatkami migdałów.

Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy

Krok 6 z 6

Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze 180°C.

Wypiek idealny dla miłośników tradycyjnego murzynka - ciasto czekoladowe z gruszką i migdałami zrobione na bazie Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY. Brzmi zwyczajnie, ale zupełnie takie nie jest, bo gruszek nie kroimy w kostkę, ale pieczemy w całości zanurzone w cieście. Dzięki temu ciasto czekoladowe nie tylko dobrze smakuje, ale także efektownie się prezentuje! Czym jeszcze zaskoczy Cię ciasto czekoladowe z gruszką? Na przykład dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczy i migdałową posypką. Do dzieła!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha