Ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy
66min
Łatwy
150 g
Masło
150 g
Cukier
1 opakowanie
4 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
150 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Migdały
3 łyżek
Skórka z pomarańczy
1 trochę
Płatki migdałowe
4
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
9.23 g
Węglowodany
38.41 g
Tłuszcze
24.82 g
Wartość energetyczna
412.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
66 min
Krok 1
5 min
Gruszki obierz tak, aby pozostały w swoim kształcie. Jeżeli są bardzo twarde i kwaśne, możesz je krótko zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Krok 2
5 min
Masło ucieraj z cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji.
Krok 3
5 min
Dodaj jajka i zmiksuj całość. Następnie dodaj pozostałe składniki, poza płatkami migdałów, i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
5 min
Przelej ciasto do nasmarowanej formy. Gruszki powkładaj do ciasta tak, aby były nim przykryte mniej więcej w połowie.
Krok 5
1 min
Udekoruj wierzch płatkami migdałów.
Krok 6
45 min
Piecz ciasto około 45 minut w temperaturze 180°C.
Wypiek idealny dla miłośników tradycyjnego murzynka - ciasto czekoladowe z gruszką i migdałami zrobione na bazie Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY. Brzmi zwyczajnie, ale zupełnie takie nie jest, bo gruszek nie kroimy w kostkę, ale pieczemy w całości zanurzone w cieście. Dzięki temu ciasto czekoladowe nie tylko dobrze smakuje, ale także efektownie się prezentuje! Czym jeszcze zaskoczy Cię ciasto czekoladowe z gruszką? Na przykład dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczy i migdałową posypką. Do dzieła!
Komentarze 0