Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

0
1 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
1  opakowanie
6 
Jajka - osobno żółtka i białka
1  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mąka pszenna tortowa
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Kakao
0.33  szklanka
Woda
3  łyżek
Cytryna
2  łyżeczek
Cukier puder
100  g
Gorzka czekolada o zawartości kakao 60%
100  g
Czekolada mleczna
600  ml
Mleko
250  g
Masło (temperatura pokojowa)
4  łyżek
Cukier puder
1.5  płaskich łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
500  ml
Śmietanka kremówka 30%
1  opakowanie
Galaretka brzoskwiniowy smak WINIARY
1  puszka
Brzoskwinie z puszki
3  łyżek
Cukier puder
150  g
Masło
3  łyżek
Kakao
3  łyżek
Cukier
8  łyżek
Woda
200  g
Herbatniki
trochę
Czekolada starta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.13 g
Węglowodany
94.91 g
Tłuszcze
76.13 g
Wartość energetyczna
1100.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
15 min
<strong>KREM CZEKOLADOWY: </strong><br>W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. <br><br>Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
Krok 2
45 min
<strong>BISZKOPT</strong> <br> Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. <br> <br> Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). <br> <br> Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. <br> <br> Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. <br> <br> Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. <br> <br> Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. <br> <br> Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. <br> <br> Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
Krok 3
20 min
<strong> PIANKA BRZOSKWINIOWA: </strong> <br> Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. <br> <br> Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Krok 4
35 min
<strong>POLEWA</strong> <br>Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. <br> <br> Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 1 z 4

<strong>KREM CZEKOLADOWY: </strong><br>W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. <br><br>Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 2 z 4

<strong>BISZKOPT</strong> <br> Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. <br> <br> Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). <br> <br> Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. <br> <br> Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. <br> <br> Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. <br> <br> Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. <br> <br> Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. <br> <br> Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 3 z 4

<strong> PIANKA BRZOSKWINIOWA: </strong> <br> Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. <br> <br> Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Krok 4 z 4

<strong>POLEWA</strong> <br>Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. <br> <br> Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jej przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…

Zobacz ten przepis też na moim blogu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika