Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chrupiący karp z sosem koperkowym
Dodaj do CookBook

Chrupiący karp z sosem koperkowym

(0)
1 godz
Średni
Autorem przepisu jest Cziku1
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kg
Karpie oczyszczone po 1.5 kg każdy
250  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
100  g
Mąka
100  g
Panko lub grubsza bułka tarta
1  pęczek
Koperek
1 
Cytryna
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
640.1 kcal
Tłuszcze
37 g
Białko
56.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Planujesz podać karpia na kolację wigilijną? Panierowany, podsmażony na złoto karp, z sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY to prosty przepis na smaczne święta.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Do 150 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary wsyp drobno posiekany koperek i wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj startą skórkę i sok z połówki cytryny.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw sos solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  • Krok 4

    15 min
    Karpia pokrój w dzwonka, posól i odstaw.
  • Krok 5

    5 min
    Po 10 minutach opłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
  • Krok 6

    5 min
    Panieruj karpia, najpierw obtaczając w majonezie (po przygotowaniu sosu zostało ci 100 g), a następnie – w bułce tartej/panko, tak by panierka dokładnie pokryła każdy kawałek ryby.
  • Krok 7

    15 min
    Smaż na rozgrzanym oleju, na patelni lub w rondelku, aż ryba będzie złotobrązowa.
  • Krok 8

    3 min
    Po usmażeniu każdy kawałek odkładaj do odsączenia na papierowy ręcznik.
  • Krok 9

    2 min
    Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i ćwiartkami cytryny.
Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 1 z 9

Do 150 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary wsyp drobno posiekany koperek i wymieszaj.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 2 z 9

Dodaj startą skórkę i sok z połówki cytryny.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 3 z 9

Dopraw sos solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 4 z 9

Karpia pokrój w dzwonka, posól i odstaw.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 5 z 9

Po 10 minutach opłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 6 z 9

Panieruj karpia, najpierw obtaczając w majonezie (po przygotowaniu sosu zostało ci 100 g), a następnie – w bułce tartej/panko, tak by panierka dokładnie pokryła każdy kawałek ryby.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 7 z 9

Smaż na rozgrzanym oleju, na patelni lub w rondelku, aż ryba będzie złotobrązowa.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 8 z 9

Po usmażeniu każdy kawałek odkładaj do odsączenia na papierowy ręcznik.

Chrupiący karp z sosem koperkowym

Krok 9 z 9

Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i ćwiartkami cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chrupiący kurczak w sosie Sweet Chili

    Chrupiący kurczak w sosie Sweet Chili

    27 min Łatwy
  • Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi

    1 godz 6 min Łatwy
  • Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

    Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

    32 min Łatwy
  • Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami

    Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu