Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chowder z kukurydzą

0
58min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Świeża dojrzała kukurydza w kolbach
1 trochę
Różyczka świeżego kalafiora
2 
Ziemniaki małe
0.5 pęczek
Szczypiorek
2 ząbków
Czosnek
1 kawałek
Papryczka chili świeża
2 łyżek
Oliwa do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.25 g
Węglowodany
14.75 g
Tłuszcze
8.35 g
Wartość energetyczna
167.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
20 min
Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.
Krok 2
5 min
Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
Krok 3
10 min
W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.
Krok 5
5 min
Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Chowder z kukurydzą

Krok 1 z 6

Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.

Chowder z kukurydzą

Krok 2 z 6

Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.

Chowder z kukurydzą

Krok 3 z 6

W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.

Chowder z kukurydzą

Krok 4 z 6

Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.

Chowder z kukurydzą

Krok 5 z 6

Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Chowder z kukurydzą

Krok 6 z 6

Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Trudno oprzeć się złocistym kolbom dojrzałej słodkiej kukurydzy. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Świetną alternatywą dla kolb kukurydzy ugotowanych w wodzie i podanych z roztapiającym się na nich masełkiem są zupy. Zapraszam na przepyszny chowder z kukurydzą.

Chowder z kukurydzą to pożywna zupa. W sam raz na nadchodzące chłodniejsze dni. Lubię jej kremową konsystencję i wyraźne kawałki warzyw. Taki chowder to coś pomiędzy kremem a gęstą zupą. Coś pysznego. W sezonie na świeżą kukurydzę ta zupa na pewno będzie się pojawiać na naszym stole regularnie. A sezon w pełni! O tej porze roku kukurydza jest słodka, soczysta. I dostępna w dobrej cenie.

Do przygotowania zupy warto wykorzystać nie tylko ziarna kukurydzy, ale też kolby. Po ścięciu ostrym nożem ziaren kukurydzy, także kolby trafiają do garnka, by nadać zupie jeszcze więcej smaku.

To był mój pierwszy chowder kukurydziany, ale na pewno nie ostatni. Smakował wyśmienicie i mam nadzieję, że to początek mojej przygody z chowderami, także tymi tradycyjnymi, przygotowanymi na bazie ryb czy też owoców morza.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika