Chowder z kukurydzą
58min
Łatwy
2
Świeża dojrzała kukurydza w kolbach
1 opakowanie
1 trochę
Różyczka świeżego kalafiora
2
Ziemniaki małe
0.5 pęczek
Szczypiorek
2 ząbków
Czosnek
1 kawałek
Papryczka chili świeża
2 łyżek
Oliwa do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
4.25 g
Węglowodany
14.75 g
Tłuszcze
8.35 g
Wartość energetyczna
167.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
20 min
Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.
Krok 2
5 min
Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
Krok 3
10 min
W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.
Krok 4
15 min
Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.
Krok 5
5 min
Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Trudno oprzeć się złocistym kolbom dojrzałej słodkiej kukurydzy. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Świetną alternatywą dla kolb kukurydzy ugotowanych w wodzie i podanych z roztapiającym się na nich masełkiem są zupy. Zapraszam na przepyszny chowder z kukurydzą.
Chowder z kukurydzą to pożywna zupa. W sam raz na nadchodzące chłodniejsze dni. Lubię jej kremową konsystencję i wyraźne kawałki warzyw. Taki chowder to coś pomiędzy kremem a gęstą zupą. Coś pysznego. W sezonie na świeżą kukurydzę ta zupa na pewno będzie się pojawiać na naszym stole regularnie. A sezon w pełni! O tej porze roku kukurydza jest słodka, soczysta. I dostępna w dobrej cenie.
Do przygotowania zupy warto wykorzystać nie tylko ziarna kukurydzy, ale też kolby. Po ścięciu ostrym nożem ziaren kukurydzy, także kolby trafiają do garnka, by nadać zupie jeszcze więcej smaku.
To był mój pierwszy chowder kukurydziany, ale na pewno nie ostatni. Smakował wyśmienicie i mam nadzieję, że to początek mojej przygody z chowderami, także tymi tradycyjnymi, przygotowanymi na bazie ryb czy też owoców morza.
Chowder z kukurydzą to pożywna zupa. W sam raz na nadchodzące chłodniejsze dni. Lubię jej kremową konsystencję i wyraźne kawałki warzyw. Taki chowder to coś pomiędzy kremem a gęstą zupą. Coś pysznego. W sezonie na świeżą kukurydzę ta zupa na pewno będzie się pojawiać na naszym stole regularnie. A sezon w pełni! O tej porze roku kukurydza jest słodka, soczysta. I dostępna w dobrej cenie.
Do przygotowania zupy warto wykorzystać nie tylko ziarna kukurydzy, ale też kolby. Po ścięciu ostrym nożem ziaren kukurydzy, także kolby trafiają do garnka, by nadać zupie jeszcze więcej smaku.
To był mój pierwszy chowder kukurydziany, ale na pewno nie ostatni. Smakował wyśmienicie i mam nadzieję, że to początek mojej przygody z chowderami, także tymi tradycyjnymi, przygotowanymi na bazie ryb czy też owoców morza.
Komentarze 0