Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik! Lekki chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki i ogórków to danie, które w sezonie wiosenno – letnim powinno gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. W sezonie na botwinkę warto wykorzystać młode buraczki.
Koperek i rzodkiewka to idealnie wiosenne dodatki do zup! Sprawdź inne nasze przepisy:
Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Zupa rzodkiewkowa – biała rzodkiew do zupy
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Wiosenna zupa z rzodkiewką i jajkiem
Zupa koperkowa z ryżem
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić.
W trakcie gotowania do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i octu.
W międzyczasie obrać ogórki, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać.
Jajka ugotować na półmiękko.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Schłodzić.
Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
(Brak tytułu)
Jestem pewna że będzie przepyszne 🥰