Chłodnik z awokado z ogórkiem i orzeźwiającą bazylią
1 godz 15 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.3 g
Węglowodany
17.56 g
Tłuszcze
15.59 g
Wartość energetyczna
234.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
8 min
Awokado kroimy na pół. Miąższ z połowy bez pestki przekładamy do wyższego naczynia, miksujemy na gładki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Drugą połowę awokado skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki.
Krok 2
4 min
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jogurtu.
Krok 3
60 min
Chłodnik doprawiamy sporą ilością soku z cytryny i szczyptą soli oraz szczyptą białego i czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 4
3 min
Przed podaniem chłodnika oddzielamy od drugiej połowy awokado skórkę, kroimy miąższ w paski. Chłodnik skrapiamy oliwą, podajemy z kawałkami awokado i zielonego ogórka oraz świeżymi listkami bazylii.
Gotowanie w upalny dzień? Nie ma mowy! Kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na gotowanie, wcale nie musimy rezygnować z zupy. To doskonały czas na przygotowanie różnego rodzaju chłodników, dzięki którym unikniemy stania przy garnkach, a jednocześnie będziemy mogli zaspokoić nie tylko głód, ale i potrzebę orzeźwienia.
Chłodnik z awokado z ogórkiem i bazylią jest prosty w przygotowaniu. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość czekając, aż jego składniki połączą się w apetyczną całość podczas schładzania w lodówce.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika. Smacznego :)
Chłodnik z awokado z ogórkiem i bazylią jest prosty w przygotowaniu. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość czekając, aż jego składniki połączą się w apetyczną całość podczas schładzania w lodówce.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika. Smacznego :)
Komentarze 0