Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto
90min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.16 g
Węglowodany
21.56 g
Tłuszcze
7.77 g
Wartość energetyczna
175.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 2
5 min
Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
Krok 3
5 min
Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki)
Krok 4
5 min
Do jogurtu dodaj ser ricotta oraz amaretto i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowane wiśnie i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 5
60 min
Wstaw zupę oraz naczynia, w której będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 6
5 min
Na dno schłodzonych naczyń wsyp po 2 łyżki czekoladowych płatków crunchy, następnie wlej chłodnik i udekoruj tartą gorzką czekoladą, odłożonymi wcześniej wiśniami oraz miętą.
Pyszny, orzeźwiający deser idealny na letnie popołudnia. Zaskakująca nutka amaretto i chrupiące crunchy na dnie sprawią, że zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki!
Komentarze 0