Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest netka
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Wiśnie
100  ml
Woda
1  łyżeczka
Sok z cytryny
5 
Goździki
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
2  łyżeczek
Cukier
500  ml
Jogurt naturalny
60  g
Ser ricotta
6  g
Amaretto
50  g
Granola
20  g
Czekolada gorzka
trochę
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.16 g
Węglowodany
21.56 g
Tłuszcze
7.77 g
Wartość energetyczna
175.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 2
5 min
Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
Krok 3
5 min
Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki)
Krok 4
5 min
Do jogurtu dodaj ser ricotta oraz amaretto i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowane wiśnie i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 5
60 min
Wstaw zupę oraz naczynia, w której będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 6
5 min
Na dno schłodzonych naczyń wsyp po 2 łyżki czekoladowych płatków crunchy, następnie wlej chłodnik i udekoruj tartą gorzką czekoladą, odłożonymi wcześniej wiśniami oraz miętą.
Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Krok 1 z 6

Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Krok 2 z 6

Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj. Gotuj ok 5 minut.

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Krok 3 z 6

Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki)

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Krok 4 z 6

Do jogurtu dodaj ser ricotta oraz amaretto i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowane wiśnie i ponownie dokładnie wymieszaj.

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Krok 5 z 6

Wstaw zupę oraz naczynia, w której będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Krok 6 z 6

Na dno schłodzonych naczyń wsyp po 2 łyżki czekoladowych płatków crunchy, następnie wlej chłodnik i udekoruj tartą gorzką czekoladą, odłożonymi wcześniej wiśniami oraz miętą.

Pyszny, orzeźwiający deser idealny na letnie popołudnia. Zaskakująca nutka amaretto i chrupiące crunchy na dnie sprawią, że zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika