Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną
97min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.3 g
Węglowodany
55.08 g
Tłuszcze
6.45 g
Wartość energetyczna
317.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
97 min
Krok 1
2 min
Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 2
5 min
Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj.
Krok 3
5 min
Gotuj ok. 5 minut.
Krok 4
5 min
Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki), a następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
60 min
Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 6
5 min
Do białka dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.
Krok 7
10 min
W garnku zagotuj dwie szklanki wody i wkładaj łyżką porcje ubitego białka obgotowując je około minuty.
Krok 8
5 min
Zupę podawaj z kaszą jaglaną, bezową pianką oraz dekoracją z odłożonych wcześniej wiśni i listków mięty.
Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Jest to bardzo prosta i szybka zupa bo zrobimy ją z chłodnikiem Winiary. Znajdziemy w nim też kawałki owoców suszonych. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.
Komentarze 0