Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

0
97 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Wiśnie
100 ml
Woda
1 łyżeczka
Sok z cytryny
5 
Goździki
0.5 łyżeczka
Cynamon
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżeczek
Cukier
500 ml
Jogurt naturalny
1 
Białko
1 szczypta
Sól
1 szklanka
Kasza jaglana
8 liści
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
317.21 kcal
Białko
11.3 g
Węglowodany
55.08 g
Tłuszcze
6.45 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
2 min
Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 2
5 min
Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj.
Krok 3
5 min
Gotuj ok. 5 minut.
Krok 4
5 min
Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki), a następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
60 min
Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 6
5 min
Do białka dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.
Krok 7
10 min
W garnku zagotuj dwie szklanki wody i wkładaj łyżką porcje ubitego białka obgotowując je około minuty.
Krok 8
5 min
Zupę podawaj z kaszą jaglaną, bezową pianką oraz dekoracją z odłożonych wcześniej wiśni i listków mięty.
Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 1 z 8

Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 2 z 8

Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 3 z 8

Gotuj ok. 5 minut.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 4 z 8

Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki), a następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 5 z 8

Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 6 z 8

Do białka dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 7 z 8

W garnku zagotuj dwie szklanki wody i wkładaj łyżką porcje ubitego białka obgotowując je około minuty.

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Krok 8 z 8

Zupę podawaj z kaszą jaglaną, bezową pianką oraz dekoracją z odłożonych wcześniej wiśni i listków mięty.

Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Jest to bardzo prosta i szybka zupa bo zrobimy ją z chłodnikiem Winiary. Znajdziemy w nim też kawałki owoców suszonych. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika