Chłodnik owocowy ze świeżych owoców z lodami na Dzień Dziecka
31min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.36 g
Węglowodany
48.01 g
Tłuszcze
16.64 g
Wartość energetyczna
355.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
10 min
Owoce dokładnie płuczę, z truskawek usuwam szypułki, z czereśni pestki.
Krok 2
5 min
Część owoców odkładam do dekoracji, pozostałe blenduję na gładką masę, przecieram przez sitko.
Krok 3
15 min
Chłodnik przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Krok 4
1 min
Chłodnik podaję z gałką lodów, dekoruję owocami i listkami świeżej mięty.
Jeden z najbardziej lubianych dni w roku i to nie tylko przez najmłodszych. Dzień Dziecka. Taki dzień, nawet jeśli przypada w poniedziałek, powinien mieć odpowiednią oprawę, także tę kulinarną, bo przecież nie wypada, żeby maluszki marudziły przy jedzeniu w dniu swojego święta. Ostatnio Jola przygotowała top listę 10 najlepszych zup dla dzieci. Szkoda, że nie znalazło się na niej miejsce dla zupy owocowej, bo moje dzieci właśnie chłodnik owocowy ze świeżych owoców z lodami uznały za swojego faworyta. Szczególnie, że pomagając przy jego robieniu miały też trochę zabawy. Może powiecie, że to raczej deser niż zupa, ale czy to właśnie jeszcze nie lepiej, że można tak pysznie i na słodko zacząć obiad? No, to zaczynamy.
Zmiksowane owoce można później przetrzeć przez sitko, zwłaszcza gdy mamy w naszym chłodniku maliny. Na sicie pozostaną też kawałki skórek borówki. Jeśli nie dodajemy do zupy malin, a skórka borówki nie wpływa negatywnie na nasze doznania estetyczne, nie ma potrzeby przecierania zupy przez sitko. W ten sposób chłodnik będzie miał więcej błonnika.
Wielbicielom owocowych chłodników polecam także:
chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
chłodnik z rabarbaru i truskawek
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Zmiksowane owoce można później przetrzeć przez sitko, zwłaszcza gdy mamy w naszym chłodniku maliny. Na sicie pozostaną też kawałki skórek borówki. Jeśli nie dodajemy do zupy malin, a skórka borówki nie wpływa negatywnie na nasze doznania estetyczne, nie ma potrzeby przecierania zupy przez sitko. W ten sposób chłodnik będzie miał więcej błonnika.
Wielbicielom owocowych chłodników polecam także:
chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
chłodnik z rabarbaru i truskawek
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Komentarze 0