Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką
2 godz 55 min
Łatwy
500
g
Jagody
400
ml
Woda
400
g
Jogurt grecki
0.5
Sok z cytryny
3
łyżek
Cukier
0.5
łyżeczka
Cynamon
trochę
Kardamon
250
g
Serek mascarpone
200
g
Śmietana 30%
1
łyżka
Cukier puder
40
g
Płatki migdałowe
1
opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
trochę
Mięta
.
Wartości odżywcze
Białko
17.34 g
Węglowodany
43.07 g
Tłuszcze
47.44 g
Wartość energetyczna
645.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
175 min
Krok 1
10 min
W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.
Krok 2
30 min
Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3
100 min
Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.
Krok 4
10 min
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Krok 5
20 min
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 6
5 min
Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.
Kto powiedział, że zupa może być tylko na obiad? Ja proponuję chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i owocami zatopionymi w przezroczystej galaretce, który idealnie sprawdzi się w roli letniego deseru.
Komentarze 0