Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

0
175 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Jagody
400 ml
Woda
400 g
Jogurt grecki
0.5 
Sok z cytryny
3 łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
Cynamon
1 trochę
Kardamon
250 g
Serek mascarpone
200 g
Śmietana 30%
1 łyżka
Cukier puder
40 g
Płatki migdałowe
1 paczka
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1 trochę
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
49.44 g
Wartość energetyczna
645.81 kcal
Węglowodany
41.07 g
Białko
17.34 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
10 min
W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.
Krok 2
30 min
Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3
100 min
Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.
Krok 4
10 min
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Krok 5
20 min
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 6
5 min
Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.
Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 1 z 6

W silikonowych foremkach do kostek lodu lub czekoladek umieszczamy po 1-2 jagody.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 2 z 6

Przezroczystą galaretkę Winiary rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Każdą porcję owoców w foremkach zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 3 z 6

Jagody myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz sok z cytryny i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy do lodówki do ochłodzenia na około godzinę.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 4 z 6

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 5 z 6

Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

Krok 6 z 6

Chłodnik przekładamy do talerzy. Na każdą porcję wyciskamy kleksa z kremu z mascarpone, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i jagodami, wkładamy kilka kostek z galaretki i dekorujemy listkami mięty.

Kto powiedział, że zupa może być tylko na obiad? Ja proponuję chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i owocami zatopionymi w przezroczystej galaretce, który idealnie sprawdzi się w roli letniego deseru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika