Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chlebek czosnkowy rwany
Dodaj do CookBook

Chlebek czosnkowy rwany

(0)
2 godz
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Drożdże instant
300  ml
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżka
Cukier
3  łyżek
Oliwa
1  szklanka
Majonez Winiary
5  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Suszony rozmaryn
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.5 g
Wartość energetyczna
384.3 kcal
Tłuszcze
14.9 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kochasz pieczywo czosnkowe? Mamy dla Ciebie pyszną propozycję! Przepis na ziołowy chleb czosnkowy do rwania. To doskonała przekąska, która łączy w sobie smak świeżo upieczonego chleba z aromatem czosnku i ziół. To idealny dodatek do wielu potraw zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dzięki swojej formie - można łatwo odrywać jego kawałki - co czyni go świetnym wyborem na imprezy czy przyjęcia.

Aby upiec rwany chleb czosnkowy rwany, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu: mąka pszenna, drożdże, woda, oliwa, sól i cukier. Dodatkowo będziesz potrzebować produktów do przygotowania majonezu czosnkowego, czyli - majonez Winiary, ząbki czosnku, rozmaryn i natka pietruszki. Chlebki będą smakować wybornie!

O czym warto wiedzieć przed przygotowaniem chlebka czosnkowo-ziołowego?

Przed zabraniem się za zrobienie drożdżowego rwanego chlebka, warto wiedzieć kilka rzeczy. Przede wszystkim, proces przygotowania ciasta wymaga czasu na wyrastanie, dlatego ważne jest, aby zaplanować sobie pieczenie z wyprzedzeniem. Ciasto na chlebek musisz wyrabiać dokładnie, aby było elastyczne i bez grudek. Podczas wyrastania warto je przykryć czystą ściereczką. Drożdże potrzebują ciepłego i wilgotnego środowiska, aby się aktywować i zacząć fermentować, co powoduje wyrastanie ciasta. Przykrycie ciasta ściereczką pomaga utrzymać ciepło i wilgotność.

Warto też pamiętać, że chlebek ziołowy jest najbardziej aromatyczny, gdy jest spożywany świeżo po upieczeniu, ale można go także podgrzać przed podaniem, aby przywrócić jego chrupkość.

Dlaczego chlebek czosnkowo-ziołowy jest popularny?

Przepyszny i puszysty odrywany chlebek czosnkowy jest popularny z wielu powodów. Po pierwsze, jest bardzo aromatyczny i smaczny dzięki połączeniu świeżo pieczonego chleba z intensywnym zapachem czosnku i ziół. To połączenie sprawia, że chlebek jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, takich jak zupy, sałatki, dania z grilla czy po prostu jako samodzielna przekąska. Po drugie, jest bardzo łatwy do zjedzenia – możliwość odrywania kawałków rękami sprawia, że jest to bardzo wygodna opcja na przyjęcia i spotkania.

Chlebek czosnkowy jest też dość łatwy do przygotowania. Możliwość modyfikacji przepisu, przez dodanie ziół czy dodatkowych składników, sprawia, że każdy może stworzyć swoją własną, ulubioną wersję tego klasycznego wypieku. Zachęcamy do eksperymentowania 🙂

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    2 min
    Do miski przesiej mąkę.
  • Krok 2

    2 min
    Dodaj sól, cukier i suche drożdże i wymieszaj.
  • Krok 3

    6 min
    Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie zagnieć ciasto na gładką i elastyczną kulę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody; jeśli za mokre – dosyp mąki.
  • Krok 4

    60 min
    Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • Krok 5

    10 min
    W małej misce wymieszaj majonez (lub masło) z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Krok 6

    15 min
    Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i podziel na małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę następnie rozwałkuj na prostokąty. Każdy placek posmaruj majonezem czosnkowym.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane placki ułóż pionowo w foremce – keksówce, dokładnie wysmarowanej masłem.
  • Krok 8

    20 min
    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż chlebek będzie złoty i chrupiący.
Chlebek czosnkowy rwany

Krok 1 z 8

Krok 1 Krok 1

Do miski przesiej mąkę.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 2 z 8

Krok 2

Dodaj sól, cukier i suche drożdże i wymieszaj.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 3 z 8

Krok 3

Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie zagnieć ciasto na gładką i elastyczną kulę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody; jeśli za mokre – dosyp mąki.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 4 z 8

Krok 4

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 5 z 8

Krok 5

W małej misce wymieszaj majonez (lub masło) z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 6 z 8

Krok 6

Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i podziel na małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę następnie rozwałkuj na prostokąty. Każdy placek posmaruj majonezem czosnkowym.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 7 z 8

Krok 7

Tak przygotowane placki ułóż pionowo w foremce – keksówce, dokładnie wysmarowanej masłem.

Chlebek czosnkowy rwany

Krok 8 z 8

Krok 8

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż chlebek będzie złoty i chrupiący.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Dodatek
  • Grill
  • Halloween
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chlebek bananowy z czekoladą

    Chlebek bananowy z czekoladą

    1 godz 13 min Łatwy
  • Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    1 godz 11 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    1 godz 48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu