Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chipsy warzywne są nie tylko świetną przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup. Sprawdziłam to na sobie i swoich domownikach, byli miło zaskoczeni. A jak przygotowuję takie chipsy warzywne? Szybko. Wystarczy porządnie wyszorować warzywa, pokroić je w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn lub nożykiem, skropić oliwą, dodać ulubione przyprawy i upiec w piekarniku.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.
Krok 2
6 min
Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.
Krok 3
4 min
Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.
Krok 4
20 min
Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.
Krok 1
z
4
Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.
Krok 2
z
4
Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.
Krok 3
z
4
Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.
Krok 4
z
4
Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0