Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
8
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czy jest coś przyjemniejszego od zapachu świeżo upieczonej chałki? Zanim padnie odpowiedź dodamy: domowej, własnoręcznie przygotowanej chałki, słodkiej i puszystej. Dodatkowo podanej z kremem malinowym… Hmmm, zanim się rozmarzycie i zgłodniejecie, zobaczcie jakie to proste.
Z Moimi Wypiekami Winiary spokojnie możecie konkurować z osiedlową piekarnią. Dokładnie odmierzone proporcje i najlepsze składniki gwarantują sukces w pieczeniu - zawsze się udaje. Domowa chałka doskonale sprawdzi się na śniadane, słodką przekąskę lub smakowitą kolację. Wymarzona do dzielenia się oraz przyrządzania z domownikami. Krem możecie wykonać z dowolnych sezonowych owoców, najlepiej takich, które już macie w domu. Smacznego!
Przygotowanie
92 min
Krok 1
5 min
Napój owsiany i olej delikatnie podgrzej.
Krok 2
2 min
Zawartość saszetki wsyp do miski z jedną łyżeczką soli, następnie wymieszaj z ciepłym płynem.
Krok 3
48 min
Zagnieć dokładnie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 4
5 min
W międzyczasie zalej daktyle wrzątkiem, a po 5 minutach wyciągnij i wysusz.
Krok 5
5 min
Maliny zblenduj z daktylami.
Krok 6
25 min
Po wyrośnięciu ciasta zapleć je na kształt chałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25 minut
Krok 7
1 min
Kromki chałki podawaj z kremem malinowym
TIPY
1 min
- zaplatanie chałki na 4
- mrożenie chałki do 3 miesięcy
- przechowywanie pieczywa w chlebaku lub w bawełnianej ściereczce
- odgrzewanie czerstwego pieczywa na patelni lub w piekarniku
- przechowywanie malin w szerokim naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Krok 1
z
8
Napój owsiany i olej delikatnie podgrzej.
Krok 2
z
8
Zawartość saszetki wsyp do miski z jedną łyżeczką soli, następnie wymieszaj z ciepłym płynem.
Krok 3
z
8
Zagnieć dokładnie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 4
z
8
W międzyczasie zalej daktyle wrzątkiem, a po 5 minutach wyciągnij i wysusz.
Krok 5
z
8
Maliny zblenduj z daktylami.
Krok 6
z
8
Po wyrośnięciu ciasta zapleć je na kształt chałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25 minut
Krok 7
z
8
Kromki chałki podawaj z kremem malinowym
TIPY
z
8
- zaplatanie chałki na 4
- mrożenie chałki do 3 miesięcy
- przechowywanie pieczywa w chlebaku lub w bawełnianej ściereczce
- odgrzewanie czerstwego pieczywa na patelni lub w piekarniku
- przechowywanie malin w szerokim naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0