Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cześć! Bardzo się cieszę, że śledzicie kolejne odcinki akcji Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie chałki. To wspaniały produkt, który można „zirołejstować” na milion sposobów. (lub: to wspaniały sojusznik w niemarnowaniu). Pewnie każdy próbował chałki z masłem i dżemem, ale idę o zakład, że nie każdy zna ją w wytrawnej odsłonie. A jako, że sezon grillowy jeszcze trwa, dziś pokażę Wam jak świetnie komponuje się z grillowanym bakłażanem. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za tym warzywem, dziś go pokochacie!
Przygotowanie
50 min
Krok 1
30 min
Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.
Krok 2
5 min
W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.
Krok 3
5 min
Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.
Krok 4
5 min
Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.
Krok 5
5 min
Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.
Krok 1
z
5
Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.
Krok 2
z
5
W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.
Krok 3
z
5
Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.
Krok 4
z
5
Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.
Krok 5
z
5
Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0