Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosną i latem na kuchennym stole rządzi świeżość, lekkość i kolory - carpaccio z buraków będzie wyglądać na nim świetnie. Po zimie, spragnieni warzyw i owoców, z radością witamy w naszym menu pierwsze nowalijki. Poniżej prezentujemy szereg pomysłów na pyszne i kolorowe przekąski ze świeżych warzyw, z dodatkiem wyśmienitych sosów na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Sosy z naszych przepisów świetnie sprawdzą się również jako uniwersalny dodatek do wielu innych dań i przekąsek. Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, jak wiele zastosowań mogą mieć w Twojej codziennej kuchni. Masz apetyt na kulinarne odkrycia? Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Buraki umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 180° na ok. 60-80 minut – w zależności od wielkości buraków (wbity widelec powinien miękko wchodzić).
Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego mandoliny i zrobić to w rękawiczkach, aby nie ubrudzić rąk.
Przełóż buraki do głębokiego naczynia i zalej oliwą oraz octem balsamicznym, dodaj liście tymianku, cukier, sól i pieprz do smaku.
Zostaw do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
Ser pleśniowy rozgnieć wraz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY tak, żeby powstała gładka masa.
Rozłóż buraki na płaskim talerzu, całość polej sosem serowo-majonezowym i udekoruj garścią rukoli.
Przekąska będzie wyglądała jeszcze piękniej, jeśli użyjesz buraczków w różnych kolorach – czerwonych i żółtych.
*Dla lepszego efektu wizualnego możesz upiec buraki o różnych kolorach, np. czerwone i żółte.