Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś pistacjowe desery są na topie, dzięki popularności, jaką zyskała viralowa czekolada dubajska. Pamiętajmy jednak o tym, że potrawy z pistacjami są od lat ważną częścią włoskiej kuchni - zwłaszcza na Sycylii. To właśnie tam u podnóża Etny są podobno idealne warunki do uprawy. Obfite zbiory to efekt wulkanicznej gleby oraz lokalnego mikroklimatu. Właśnie ze słonecznej Italii pochodzi polecany przez nas przysmak, czyli cannoli z pistacjami.
Pod tą nazwą kryje się chrupiąca rurka wypełniona pysznym, aromatycznym kremem. Nadzienie cannoli łączy w sobie najlepsze włoskie smaki. Oprócz pistacji także kultowy serek mascarpone, znany między innymi z tiramisu, a także serek ricotta.
Chcąc przygotować cannoli z kremem pistacjowym, najlepiej zacząć od ciasta. Do jego stworzenia będziesz potrzebować mąki, cukru pudru, cukru waniliowego i masła. Gdy uda się utrzeć te składniki, należy dodać jaja i trochę białego wina. Te wszystkie składniki zagniata się aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstawia do ostudzenia na około 30 minut.
Po rozwałkowaniu ciasta należy uformować rurki, a następnie usmażyć je na głębokim tłuszczu. W czasie, gdy rurki będą stygły można zająć się nadzieniem. W tym celu miesza się krem z pistacji, ricottę i mascarpone. Jednak zanim krem trafi do rękawa cukierniczego, dobrze go jeszcze schodzić w lodówce przez jakieś 15 minut.
Teraz pozostaje wypełnij rurki kremem i z wierzchu posypać odrobiną świeżych pistacji dla lepszego efektu. Jeśli wszystko zostało wykonane zgodnie z instrukcją, to masz przed sobą pyszne cannoli z pistacjami jak z prawdziwej włoskiej restauracji!
Włoskie rurki z pistacjowym nadzieniem można zjeść na podwieczorek, na kolację lub jako dodatek do kawy. Na pewno będzie Ci smakować!
W misie miksera umieść mąkę, cukier puder i masło. Wyrabiaj, aż masło się rozetrze. Następnie dodaj jajka i wino, zagniataj na gładkie ciasto.
Owiń folią i odstaw na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto cienko i okrągłą wycinarką lub dużą szklanką wykrawaj krążki z ciasta. Na każdy nałóż metalową rurkę i zlep brzegi, używając białka.
W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Smaż rurki z ciasta na głębokim oleju do jasnego złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym i ostudź.
W średniej misce wymieszaj mascarpone i krem pistacjowy, a następnie dodaj ricottę. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników. Gotowy krem włóż do lodówki na 15 minut.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego dość dużą końcówką. Napełnij rurki z ciasta kremem pistacjowym. Niech trochę kremu wystaje na bokach.
Pistacje posiekaj. Końce napełnionych rurek zanurzaj w posiekanych pistacjach tak, żeby orzeszki dobrze przylgnęły do kremu.