Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cannoli z pistacjami
Dodaj do CookBook

Cannoli z pistacjami

(0)
1 godz 35 min
Trudny
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Ciasto:
250  g
Mąka pszenna
80  g
Cukier puder
8  g
Cukier wanilinowy WINIARY
50  g
Masło
2 
Jajko
60  ml
Białe wino
1.5  l
Olej rzepakowy
1 
Białko
1 
Krem:
250  g
Ser ricotta
100  g
Serek mascarpone
200  g
Krem pistacjowy
1 
Dodatkowo:
100  g
Orzechy pistacjowe posiekane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.2 g
Wartość energetyczna
1559.2 kcal
Tłuszcze
153.4 g
Białko
14.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś pistacjowe desery są na topie, dzięki popularności, jaką zyskała viralowa czekolada dubajska. Pamiętajmy jednak o tym, że potrawy z pistacjami są od lat ważną częścią włoskiej kuchni - zwłaszcza na Sycylii. To właśnie tam u podnóża Etny są podobno idealne warunki do uprawy. Obfite zbiory to efekt wulkanicznej gleby oraz lokalnego mikroklimatu. Właśnie ze słonecznej Italii pochodzi polecany przez nas przysmak, czyli cannoli z pistacjami.

 

Pod tą nazwą kryje się chrupiąca rurka wypełniona pysznym, aromatycznym kremem. Nadzienie cannoli łączy w sobie najlepsze włoskie smaki. Oprócz pistacji także kultowy serek mascarpone, znany między innymi z tiramisu, a także serek ricotta.

 

Chcąc przygotować cannoli z kremem pistacjowym, najlepiej zacząć od ciasta. Do jego stworzenia będziesz potrzebować mąki, cukru pudru, cukru waniliowego i masła. Gdy uda się utrzeć te składniki, należy dodać jaja i trochę białego wina. Te wszystkie składniki zagniata się aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstawia do ostudzenia na około 30 minut.

 

Po rozwałkowaniu ciasta należy uformować rurki, a następnie usmażyć je na głębokim tłuszczu. W czasie, gdy rurki będą stygły można zająć się nadzieniem. W tym celu miesza się krem z pistacji, ricottę i mascarpone. Jednak zanim krem trafi do rękawa cukierniczego, dobrze go jeszcze schodzić w lodówce przez jakieś 15 minut.

 

Teraz pozostaje wypełnij rurki kremem i z wierzchu posypać odrobiną świeżych pistacji dla lepszego efektu. Jeśli wszystko zostało wykonane zgodnie z instrukcją, to masz przed sobą pyszne cannoli z pistacjami jak z prawdziwej włoskiej restauracji!

 

Włoskie rurki z pistacjowym nadzieniem można zjeść na podwieczorek, na kolację lub jako dodatek do kawy. Na pewno będzie Ci smakować!

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    10 min
    W misie miksera umieść mąkę, cukier puder i masło. Wyrabiaj, aż masło się rozetrze. Następnie dodaj jajka i wino, zagniataj na gładkie ciasto.
  • Krok 2

    30 min
    Owiń folią i odstaw na 30 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Rozwałkuj ciasto cienko i okrągłą wycinarką lub dużą szklanką wykrawaj krążki z ciasta. Na każdy nałóż metalową rurkę i zlep brzegi, używając białka.
  • Krok 4

    10 min
    W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Smaż rurki z ciasta na głębokim oleju do jasnego złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym i ostudź.
  • Krok 5

    5 min
    W średniej misce wymieszaj mascarpone i krem pistacjowy, a następnie dodaj ricottę. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników. Gotowy krem włóż do lodówki na 15 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Przełóż krem do rękawa cukierniczego dość dużą końcówką. Napełnij rurki z ciasta kremem pistacjowym. Niech trochę kremu wystaje na bokach.
  • Krok 7

    5 min
    Pistacje posiekaj. Końce napełnionych rurek zanurzaj w posiekanych pistacjach tak, żeby orzeszki dobrze przylgnęły do kremu.
Cannoli z pistacjami

Krok 1 z 7

W misie miksera umieść mąkę, cukier puder i masło. Wyrabiaj, aż masło się rozetrze. Następnie dodaj jajka i wino, zagniataj na gładkie ciasto.

Cannoli z pistacjami

Krok 2 z 7

Owiń folią i odstaw na 30 minut.

Cannoli z pistacjami

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3 Krok 3

Rozwałkuj ciasto cienko i okrągłą wycinarką lub dużą szklanką wykrawaj krążki z ciasta. Na każdy nałóż metalową rurkę i zlep brzegi, używając białka.

Cannoli z pistacjami

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4 Krok 4

W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C. Smaż rurki z ciasta na głębokim oleju do jasnego złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym i ostudź.

Cannoli z pistacjami

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5

W średniej misce wymieszaj mascarpone i krem pistacjowy, a następnie dodaj ricottę. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników. Gotowy krem włóż do lodówki na 15 minut.

Cannoli z pistacjami

Krok 6 z 7

Krok 6

Przełóż krem do rękawa cukierniczego dość dużą końcówką. Napełnij rurki z ciasta kremem pistacjowym. Niech trochę kremu wystaje na bokach.

Cannoli z pistacjami

Krok 7 z 7

Krok 7 Krok 7

Pistacje posiekaj. Końce napełnionych rurek zanurzaj w posiekanych pistacjach tak, żeby orzeszki dobrze przylgnęły do kremu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu