Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

0
105min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 paczka
Makaron cannelloni
250 g
Mięso mielone
0.5 opakowanie
Mieszanka meksykańska mrożona
4 łyżek
Przecier pomidorowy
1 trochę
Olej
100 g
Ser żółty
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5 szklanek
Mleko
1 trochę
Bazylia
1 trochę
Oregano
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.37 g
Węglowodany
53.46 g
Tłuszcze
42.7 g
Wartość energetyczna
740.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Gotowe przekładamy do miski.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju. Wrzucamy mieszankę warzyw, przykrywamy i smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
5 min
Miękkie warzywa mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy z 2 łyżkami przecieru pomidorowego.
Krok 4
10 min
Masą nadziewamy suche rurki makaronu. Nadziany makaron układamy w podłużnej blaszce (tzw. keksówce). Z wierzchu smarujemy pozostałym przecierem.
Krok 5
10 min
Robimy sos: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 6
5 min
Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy makaron.
Krok 7
5 min
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy całość.
Krok 8
50 min
Cannelloni wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 250 stopniach.
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 1 z 8

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Gotowe przekładamy do miski.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 2 z 8

Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju. Wrzucamy mieszankę warzyw, przykrywamy i smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 3 z 8

Miękkie warzywa mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy z 2 łyżkami przecieru pomidorowego.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 4 z 8

Masą nadziewamy suche rurki makaronu. Nadziany makaron układamy w podłużnej blaszce (tzw. keksówce). Z wierzchu smarujemy pozostałym przecierem.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 5 z 8

Robimy sos: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 6 z 8

Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem zalewamy makaron.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 7 z 8

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy całość.

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku

Krok 8 z 8

Cannelloni wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 250 stopniach.

Tradycyjne włoskie danie w meksykańskiej wersji – już dziś w Twojej kuchni. Fani kuchni mieszkańców półwyspu apenińskiego z pewnością docenią ten przepis. A połączenie Cannelloni z mięsem mielonym z mieszanką meksykańską sprawi, że poczujemy się jak podczas dalekiej kulinarnej podróży, nie ruszając się z ulubionego fotela. Podajcie to danie domownikom i czekajcie aż poproszą o dokładkę! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36.4g / 19%
Węglowodany
53.5g / 29%
Tłuszcze
42.7g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika