Domowe burgery często są znacznie smaczniejsze niż te z restauracji typu fast food. Przygotowując domowego burgera, można swobodnie wybierać składniki i tworzyć własne, wyjątkowe kompozycje, idealnie dopasowane pod swoje ulubione smaki. Co więcej, takie danie może łączyć różne tradycje kulinarne. Dobrym przykładem jest właśnie burger teriyaki. Jeśli już znudziły Ci się typowo amerykańskie hamburgery z serem i bekonem, możesz przygotować coś bardziej oryginalnego. Teriyaki burger zaskakuje nietypowym doborem produktów, które trafią między bułki. Mięso wołowe w tym daniu jest zastąpione mięsem drobiowym, a specyficzny smak nadaje mu azjatycki sos teriyaki. Oprócz niego nie potrzeba już żadnych przypraw poza solą i pieprzem. Nie mogło też zabraknąć warzyw - sałaty, cebuli i kolorowej papryki. Równowagą dla sosu teriyaki jest majonez WINIARY. Te kontrastowe smaki tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Z pewnością to mniej sztampowa opcja niż ketchup i musztarda!
Burger teriyaki powinien zasmakować zarówno miłośnikom amerykańskiej kuchni, jak również fanom orientalnych potraw. Burgery można przygotować jako obiad lub obfitą kolację. Ciekawą opcją jest także przygotowanie mniejszej wersji potrawy z niewielkich bułeczek i miniaturowych kotlecików, które będą służyć za przystawkę typu finger foods.
Pamiętaj, że burgera teriyaki nie musisz podawać z frytkami. Znacznie ciekawszym dodatkiem będzie kimchi. Kiszone, lekko pikantne warzywa to ciekawa odmiana, zwłaszcza, jeśli konsekwentnie chcesz inspirować się kuchnią azjatycką.
W przepisie opisujemy, jak przygotować potrawę w warunkach domowych, czyli przez cały rok. W okresie letnim można jednak pokusić się na gotowanie na świeżym powietrzu. Wówczas burgery drobiowe - zamiast na patelnię - powinny trafić na grilla. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze, a Twoi goście - zachwyceni!
Zobacz również inne przepisy:
● Burgery drobiowe z Maggi
● Grillowane burgery wegetariańskie
● Burgery z pieczonego łososia