Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Budyniowe donuty
Dodaj do CookBook

Budyniowe donuty

(0)
4 godz 15 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Ciasto:
55  g
Masło
55  g
Olej roślinny
3 
Jajko
25  g
Suszonych drożdży
1  kg
Mąka pszenna
170  g
Cukier
6  g
Sól
1 
Krem:
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
0.5  l
Mleko 3,2%
125  g
Masło (temperatura pokojowa)
180  g
Biała czekolada
250  g
Zimny serek mascarpone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69 g
Wartość energetyczna
540.7 kcal
Tłuszcze
24.3 g
Białko
11.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz ciekawego pomysłu na deser? Koniecznie wypróbuj budyniowe donuty! To ciekawe połączenie ciasta drożdżowego, typowego dla słodkich pączków z delikatnym kremowym nadzieniem jak w ptysiach albo eklerkach. Ciekawi Cię, jak przygotować taki donut z nadzieniem? Wyjaśniamy wszystko krok po kroku!

 


Jak zrobić donuty z budyniem?

Każdy, kto przygotowywał kiedyś domowe pączki, poradzi sobie również z tym przepisem. W końcu donuty to nic innego jak pączki, tylko, że z dziurką w środku. Ciasto powstaje na bazie drożdży, więc wymaga starannego wyrabiania oraz czasu, który jest niezbędny, żeby masa odpowiednio urosła. Po rozwałkowaniu ciasto dzieli się na porcje, pamiętając o wycięciu otworu na środku. Nie potrzeba do tego żadnych specjalistycznych przyrządów. Najlepiej wycina się otwory za pomocą kieliszka. Odpowiednio przygotowane, powycinane ciasto smaży się następnie w rozgrzanym oleju. Tak powstaje donut, którego można śmiało zjeść posypanego cukrem pudrem. Jednak sekretem tego przepisu jest pyszne nadzienie!

 


Perfekcyjny krem powstaje z połączenia budyniu, masła, białej czekolady i serka mascarpone. Przygotowanie kremu, podobnie jak ciasta, wymaga czasu, ponieważ wymieszane składniki powinny chłodzić się w lodówce przez około 2 godziny.

 

Gdy wszystko jest już gotowe, pozostaje przekroić donuty na pół i pomiędzy połówkami umieścić dużą porcję kremu.

 


Na jaką okazję budyniowe donuty?

Donut z nadzieniem budyniowym to perfekcyjny wybór na tłusty czwartek. Jeśli na ten dzień szukasz alternatywy dla pączków klasycznych, to na pewno dobry pomysł. Poza tym taki budyniowy przysmak można serwować na imprezach urodzinowych, na przyjęciach, a nawet bez okazji, gdy masz ochotę na małe przyjemności.

 


Przeczytaj również:

·        Jak zrobić ciasto na pączki?

·        Jak przygotować faworki z piekarnika?

·        Desery z matcha - najlepsze pomysły

Przygotowanie

255 min
  • Krok 1 (przygotowanie ciasta)

    3 min
    W garnuszku połącz 55 g masła, 55 g oleju roślinnego, 3 jajka i mleko. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, do temperatury 38-42°C. Jeśli nie masz termometru – płyn powinien być ciepły, ale nie gorący, po zanurzeniu palca czuć przyjemne ciepło). Zbyt wysoka temperatura zetnie jajka i zabije drożdże.
  • Krok 2

    12 min
    Masę przelej do dużej miski i wsyp 25 g suszonych drożdży. Odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować.
  • Krok 3

    5 min
    W osobnej misce wymieszaj przesiane suche składniki: kilogram mąki, 170 g cukru i 6 g soli. Stopniowo dodawaj je do drożdżowej mikstury, mieszając robotem kuchennym z hakiem (lub ręcznie).
  • Krok 4

    15 min
    Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski. (Jeśli ciasto wydaje się zbyt mokre, dosyp trochę mąki).
  • Krok 5

    57 min
    Gotowe ciasto przełóż do miski lekko posmarowanej olejem, przykryj folią i odstaw na ok. godzinę.
  • Krok 6 (formowanie)

    3 min
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość 1,5 cm.
  • Krok 7

    5 min
    Wycinaj kółka rantem cukierniczym lub kieliszkiem do wina, a środek mniejszym kieliszkiem.
  • Krok 8 (smażenie)

    2 min
    Rozgrzej olej do 180°C, w garnku.
  • Krok 9

    2 min
    Donuty wkładaj delikatnie do tłuszczu.
  • Krok 10

    2 min
    Po 15 sekundach odwróć je na drugą stronę, smaż ok. 1,5 minuty, następnie odwróć ponownie i smaż kolejne 1,5 minuty, aż będą równomiernie złociste. Czas smażenia zależy od grubości i wielkości donutów – warto zrobić próbę.
  • Krok 10

    2 min
    Usmażone donuty odkładaj na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Krok 11 (przygotowanie kremu)

    5 min
    Przygotuj 2 budynie w 0,5 mleka i odstaw do ostudzenia.
  • Krok 13

    2 min
    W kąpieli wodnej rozpuść 180 g czekolady i wystudź.
  • Krok 14

    3 min
    Utrzyj 1250 g masła z ostudzoną białą czekoladą na puszystą masę.
  • Krok 15

    3 min
    Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, miksując na gładko.
  • Krok 16

    3 min
    Na końcu powoli wmieszaj 250 g mascarpone.
  • Krok 17

    120 min
    Gotowy krem przełóż do rękawa i schłodź w lodówce (min. 2 godziny).
  • Krok 18 (składanie ptysiów)

    2 min
    Przekrój donuty na pół.
  • Krok 19

    7 min
    Dolne części napełnij kremem, przykryj „czapeczką”.
  • Krok 10

    2 min
    Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub udekorować owocami i kwiatami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Racuchy budyniowe z jabłkami

    Racuchy budyniowe z jabłkami

    1 godz 55 min Łatwy
  • Budyniowe ciasteczka na Halloween

    Budyniowe ciasteczka na Halloween

    56 min Łatwy
  • Budyniowe tiramisu

    Budyniowe tiramisu

    2 godz 20 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowo - budyniowe z jagodami

    Tartaletki czekoladowo - budyniowe z jagodami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu