Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz ciekawego pomysłu na deser? Koniecznie wypróbuj budyniowe donuty! To ciekawe połączenie ciasta drożdżowego, typowego dla słodkich pączków z delikatnym kremowym nadzieniem jak w ptysiach albo eklerkach. Ciekawi Cię, jak przygotować taki donut z nadzieniem? Wyjaśniamy wszystko krok po kroku!
Jak zrobić donuty z budyniem?
Każdy, kto przygotowywał kiedyś domowe pączki, poradzi sobie również z tym przepisem. W końcu donuty to nic innego jak pączki, tylko, że z dziurką w środku. Ciasto powstaje na bazie drożdży, więc wymaga starannego wyrabiania oraz czasu, który jest niezbędny, żeby masa odpowiednio urosła. Po rozwałkowaniu ciasto dzieli się na porcje, pamiętając o wycięciu otworu na środku. Nie potrzeba do tego żadnych specjalistycznych przyrządów. Najlepiej wycina się otwory za pomocą kieliszka. Odpowiednio przygotowane, powycinane ciasto smaży się następnie w rozgrzanym oleju. Tak powstaje donut, którego można śmiało zjeść posypanego cukrem pudrem. Jednak sekretem tego przepisu jest pyszne nadzienie!
Perfekcyjny krem powstaje z połączenia budyniu, masła, białej czekolady i serka mascarpone. Przygotowanie kremu, podobnie jak ciasta, wymaga czasu, ponieważ wymieszane składniki powinny chłodzić się w lodówce przez około 2 godziny.
Gdy wszystko jest już gotowe, pozostaje przekroić donuty na pół i pomiędzy połówkami umieścić dużą porcję kremu.
Na jaką okazję budyniowe donuty?
Donut z nadzieniem budyniowym to perfekcyjny wybór na tłusty czwartek. Jeśli na ten dzień szukasz alternatywy dla pączków klasycznych, to na pewno dobry pomysł. Poza tym taki budyniowy przysmak można serwować na imprezach urodzinowych, na przyjęciach, a nawet bez okazji, gdy masz ochotę na małe przyjemności.
Przeczytaj również:
· Jak zrobić ciasto na pączki?