Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami
1 godz 50 min
Łatwy
0.5
szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1
Jajko
300
g
Pomidorowa - Koncentrat Z Przyprawami
2
łyżek
Woda gazowana
1
szczypta
Sól
75
ml
Mleko
2
łyżek
Olej rzepakowy
50
g
Ser feta
trochę
Koperek
200
g
Pieczarki
250
g
Boczniaki
1
Cebula
1
Por (biała część)
1
Marchewka
20
g
Seler
1
Papryczka chili
75
g
Pomidorowa - Koncentrat Z Przyprawami
trochę
Sól
0.5
łyżeczka
Wędzona papryka
2
ząbków
2
kulek
Ziele angielskie
2
Liść laurowy
trochę
Natka pietruszki
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
16.47 g
Węglowodany
47.33 g
Tłuszcze
24.76 g
Wartość energetyczna
455.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
60 min
Szaszłyki: do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę.
Krok 2
15 min
Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroję na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.
Krok 3
15 min
Zupa: seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.
Krok 4
20 min
Na patelni, na oleju, smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym, papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.
Rozgrzewająca zupa boczniakowo pieczarkowa na bazie gęstego koncentratu pomidorowego Winiary. Zupa jest lekka, aromatyczna, lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała, bo tak rodzinie smakowała.
Komentarze 0