Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mysza75
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 3 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
300  g
Sos Boloński WINIARY
2  łyżek
Woda gazowana
1  szczypta
Sól
75  ml
Mleko
2  łyżek
Olej rzepakowy
50  g
Ser feta
trochę
Koperek
200  g
Pieczarki
250  g
Boczniaki
1 
Cebula
1 
Por (biała część)
1 
Marchewka
20  g
Seler
1 
Papryczka chili
75  g
Sos Boloński WINIARY
trochę
Sól
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
2  ząbków
2  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
trochę
Natka pietruszki
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.97 g
Węglowodany
46.21 g
Tłuszcze
21.51 g
Wartość energetyczna
428.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
60 min
Szaszłyki: do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę.
Krok 2
15 min
Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroję na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.
Krok 3
15 min
Zupa: seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.
Krok 4
20 min
Na patelni, na oleju, smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym, papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.
Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Krok 1 z 4

Szaszłyki: do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę.

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Krok 2 z 4

Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroję na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Krok 3 z 4

Zupa: seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Krok 4 z 4

Na patelni, na oleju, smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym, papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.

Rozgrzewająca zupa boczniakowo pieczarkowa na bazie gęstego koncentratu pomidorowego Winiary. Zupa jest lekka, aromatyczna, lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała, bo tak rodzinie smakowała.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha