Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

0
169 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1.5 łyżeczek
Proszek do pieczenia
1 łyżka
Ocet
1 szklanka
Mąka tortowa
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
800 g
Śmietanka 30%
3 łyżek
Cukier puder
1 łyżka
Żelatyna Winiary
700 g
Truskawki
2 paczek
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1 trochę
Czarny bez

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.14 g
Węglowodany
31.13 g
Tłuszcze
24.58 g
Wartość energetyczna
359.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

169 min
Krok 1
5 min
Galaretka: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
Krok 2
5 min
Biszkopt: Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy.
Krok 3
15 min
Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.
Krok 4
3 min
Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
Krok 5
30 min
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.
Krok 6
3 min
Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu) i studzimy w formie. Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.
Krok 7
3 min
Krem: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.
Krok 8
10 min
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy. Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków.
Krok 9
5 min
Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.
Krok 10
90 min
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 1 z 10

Galaretka: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 2 z 10

Biszkopt: Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 3 z 10

Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 4 z 10

Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 5 z 10

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 6 z 10

Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu) i studzimy w formie. Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 7 z 10

Krem: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 8 z 10

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy. Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 9 z 10

Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu

Krok 10 z 10

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Delikatny biszkopt, masa śmietanowa i galaretka z truskawkami i kwiatami czarnego bzu. Główną rolę w całym przepisie gra galaretka, która jest przezroczysta, stanowi wspaniałe tło dla owoców i kwiatów. Ciasto uniwersalne, używamy sezonowych owoców i kwiatów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika