Barszczyk ukraiński z pikantną nutą i uszkami z czarną fasolą
80min
Łatwy
6 łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1 opakowanie
1
Cebula
100 g
Kapusta włoska
1 szklanka
Fasolka szparagowa zielona
2
Buraki
1
Pomidory z puszki całe
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Masło
1 trochę
Kwaśna Śmietana 18%
0.33 łyżeczka
Chili
1 trochę
Sól
1 szklanka
Mąka
0.5 szklanka
Woda
1 łyżka
Olej
1 puszka
Czarna fasola
1
Cebula
1 łyżka
Masło
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1
Marchewka
1
Pietruszka
1 trochę
Pieprz
300 g
Seler naciowy
.
Wartości odżywcze
Białko
19.84 g
Węglowodany
70.46 g
Tłuszcze
10.7 g
Wartość energetyczna
466.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
15 min
W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w cebulę i starte obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dodać obrane i pokrojone buraki, zalać gorącym bulionem (2 l) i zagotować.
Krok 2
25 min
Dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną fasolkę szparagową, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i chili do smaku. Gotować do miękkości warzyw na małym ogniu ok. 20 min. Dodać pomidory w puszce i przygotowany wcześniej barszcz WINIARY, gotować jeszcze 5 min.
Krok 3
35 min
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto. Cebulę zeszklić na maśle, dodać odsączoną i przetartą przez sito fasolę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta i farszu przygotować uszka, gotować je na osolonym wrzątku ok 3 min. od wypłynięcia.
Krok 4
5 min
Gotowy barszcz podawać z kleksem kwaśnej śmietany, pietruszką i uszkami.
Barszcz ukraiński w pikantnej wersji z delikatnymi uszkami nadzianymi pastą z czarnej fasoli.
Komentarze 0