Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Barszcz grzybowy na zakwasie
Dodaj do CookBook

Barszcz grzybowy na zakwasie

(1)
27 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  g
Suszone prawdziwki
1  szklanka
Zakwas na barszcz biały
1  opakowanie
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
4 
Ziele angielskie
0.5  szklanka
Słodka śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.6 g
Wartość energetyczna
183.7 kcal
Tłuszcze
15.5 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na wielu wigilijnych stołach w polskich domach króluje barszcz. Niekoniecznie czerwony! W wielu rejonach zamiast tego czerwonego, podaje się bowiem barszcz biały. Choć przygotowuje się go nie tylko w wigilię, tylko teraz smakuje tak wyjątkowo, może za sprawą sporej ilości suszonych grzybów, których aromat zwiastuje święta.

Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.

Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z wody, kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki). Wody, w której się moczyły, nie wylewamy.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle w głębokim rondlu, aż się zeszkli (nie zrumieni), dodając na początku duszenia także liście laurowe i ziele angielskie.
  • Krok 3

    4 min
    Do podduszonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, chwilę smażymy, aż uwolnią swój aromat.
  • Krok 4

    5 min
    Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzamy w 1l zimnej wody, dodajemy do grzybów, mieszamy, dodajemy pokrojone w plasterki bądź przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zagotowujemy i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    1 min
    Do zupy dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby – ostrożnie, aby drobinki piasku, które opadły z grzybów na dno, nie wpadły do garnka. Mieszamy.
  • Step6

    3 min
    Zakwas wstrząsamy, dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Część zupy odlewamy do wyższego naczynia, zwracając uwagę, aby trafiło do niej sporo grzybów. Miksujemy, pod koniec dodając śmietanę, z powrotem dodajemy do garnka z zupą, mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy obficie posypaną zieloną pietruszką.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ekspresowy barszcz à la ukraiński

    Ekspresowy barszcz à la ukraiński

    34 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

    Barszcz ukraiński z ziemniakami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni
  • Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu