Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na wielu wigilijnych stołach w polskich domach króluje barszcz. Niekoniecznie czerwony! W wielu rejonach zamiast tego czerwonego, podaje się bowiem barszcz biały. Choć przygotowuje się go nie tylko w wigilię, tylko teraz smakuje tak wyjątkowo, może za sprawą sporej ilości suszonych grzybów, których aromat zwiastuje święta.
Barszcz grzybowy na zakwasie jest przyjemnie kwaśny i gęsty. Nie potrzebuje dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie go podać z uszkami. Wówczas można dodać do zupy zakwas bez wstrząsania, aby zupa nie była zbyt gęsta. Najlepiej też dodawać zakwas stopniowo, do uzyskania preferowanej konsystencji.
Smacznego i dobrych Świąt Bożego Narodzenia!