
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tych, którzy mają wątpliwości, widząc barszcz z torebki w przepisie, zachęcam do spojrzenia w skład (w ogóle – czytajmy składy produktów na zakupach!). Ten Barszczu białego WINIARY jest wyjątkowo przyjazny – nie ma w nim nic, co brzmiałoby obco i strasznie 😉 Głównie są to mąka pszenna, drożdże, warzywa oraz pieprz i majeranek. Na bazę do zupy w sam raz!
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
6 minKrok 3
60 minKrok 4
20 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.

Krok 2 z 7
Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.

Krok 3 z 7
Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.

Krok 4 z 7
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.

Krok 5 z 7
Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 6 z 7
Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.

Krok 7 z 7
Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0