Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ulubiony barszcz biały z jajkiem w nowej odsłonie! Wyjątkowo, nie z jajkiem na twardo, lecz… sadzonym. Barszcz biały przyrządzony na wywarze ze swojskiej kiełbasy, ze smakową bazą z Barszczu białego WINIARY, z dużą ilością czosnku, dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej zielonej cebulki, zachwyci gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Tej wiosny pozwólmy sobie w kuchni na odrobinę fantazji!
Tych, którzy mają wątpliwości, widząc barszcz z torebki w przepisie, zachęcam do spojrzenia w skład (w ogóle – czytajmy składy produktów na zakupach!). Ten Barszczu białego WINIARY jest wyjątkowo przyjazny – nie ma w nim nic, co brzmiałoby obco i strasznie 😉 Głównie są to mąka pszenna, drożdże, warzywa oraz pieprz i majeranek. Na bazę do zupy w sam raz!
Przygotowanie
108 min
Krok 1
6 min
Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.
Krok 2
6 min
Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.
Krok 3
60 min
Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.
Krok 4
20 min
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Krok 5
10 min
Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
5 min
Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.
Krok 7
1 min
Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.
Krok 1
z
7
Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.
Krok 2
z
7
Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.
Krok 3
z
7
Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.
Krok 4
z
7
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Krok 5
z
7
Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
z
7
Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.
Krok 7
z
7
Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0