Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Dodaj do CookBook

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

(0)
1 godz 48 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Zimna woda
1  łyżeczka
Suszony majeranek
2 
Marchewka
3  kulek
Ziele angielskie
1 
Pietruszka
4  kulek
Pieprz czarny
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
400  g
Kiełbasa wiejska
2  łyżek
Oliwa
2 
Cebula
1  łyżka
Sos balsamiczny
1  opakowanie
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
1  łyżka
Ocet winny czerwony
2  łyżek
Kwaśna śmietana
5 
Jajka
5 
Suszone borowiki
1 
Zielona cebulka
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.5 g
Wartość energetyczna
483 kcal
Tłuszcze
34.9 g
Białko
25.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ulubiony barszcz biały z jajkiem w nowej odsłonie! Wyjątkowo, nie z jajkiem na twardo, lecz… sadzonym. Barszcz biały przyrządzony na wywarze ze swojskiej kiełbasy, ze smakową bazą z Barszczu białego WINIARY, z dużą ilością czosnku, dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej zielonej cebulki, zachwyci gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Tej wiosny pozwólmy sobie w kuchni na odrobinę fantazji!

Tych, którzy mają wątpliwości, widząc barszcz z torebki w przepisie, zachęcam do spojrzenia w skład (w ogóle – czytajmy składy produktów na zakupach!). Ten Barszczu białego WINIARY jest wyjątkowo przyjazny – nie ma w nim nic, co brzmiałoby obco i strasznie 😉 Głównie są to mąka pszenna, drożdże, warzywa oraz pieprz i majeranek. Na bazę do zupy w sam raz!

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    6 min
    Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.
  • Krok 2

    6 min
    Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.
  • Krok 3

    60 min
    Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.
  • Krok 4

    20 min
    W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
  • Krok 5

    10 min
    Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.
  • Krok 7

    1 min
    Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 1 z 7

Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek myjemy, obieramy i kroimy na części. Kiełbasę kroimy na większe kawałki.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 2 z 7

Warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko 1,5 litra zimnej wody, zagotowujemy.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 3 z 7

Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, suszone borowiki oraz majeranek. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dolewając odrobinę wody.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 4 z 7

W międzyczasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ok.15 minut. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy ocet balsamiczny oraz ocet winny, zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając – aż płyn odparuje. Na koniec dosypujemy cukier, smażymy jeszcze przez 2 minuty i zdejmujemy z ognia.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 5 z 7

Wywar odcedzamy. Do miseczki wlewamy 250 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, wsypujemy Barszcz biały Winiary – wszystko dokładnie mieszamy i powoli łączymy z przygotowanym wywarem. Cały czas mieszając zagotowujemy zupę, a następnie gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 6 z 7

Kiedy zupa jest już prawie gotowa, dodajemy do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i karmelizowaną cebulę. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. W zależności od ilości serwowanych porcji smażymy odpowiednią ilość jajek sadzonych – po jednym na miskę barszczu.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

Krok 7 z 7

Barszcz biały podajemy z jajkiem sadzonym oraz dodatkiem świeżej, zielonej cebulki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu