Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu
Dodaj do CookBook

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

(0)
1 godz 48 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
2 
Pietruszka
2 
Marchewka
350  g
Żeberka
150  g
Boczek wędzony
2  opakowań
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżka
Cukier brązowy
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.6 g
Wartość energetyczna
351.7 kcal
Tłuszcze
25.6 g
Białko
14.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Za oknem coraz więcej słońca a słupki na termometrach zaczynają wskazywać nawet do kilkunastu stopni! To znak, że nareszcie przyszła do nas wiosna, a wraz z nią, wielkimi krokami, zbliża się wielkanoc. O tym, co znajdzie się na świątecznym stole warto pomyśleć nieco wcześniej. Może się jednak zdarzyć, że w tym roku będziesz mieć wyjątkowo mało czasu na przygotowanie wystawnego menu. W takiej sytuacji warto pomóc sobie dostępnymi w sklepach produktami, które nieco usprawnią przyrządzenie wszystkich ulubionych dań – tak, aby nie musieć z niczego rezygnować!

Jedną z potraw, bez których w wielu polskich domach zwyczajnie nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych jest barszcz biały. Na myśl o tej zupie w mojej głowie odżywają wspomnienia, w których widzę swoją babcię gotującą ogromny gar barszczu dla całej rodziny. Wówczas jeden z podstawowych składników stanowił zakwas. Babcia nie wyobrażała sobie, jak bez niego można przyrządzić prawdziwy barszcz biały! Dodatkowego aromatu zupie nadawała karmelizowana cebulka.

Kiedy nieco podrosłam odświeżyłam sobie te lekko pożółkłe wspomnienia i metodą prób i błędów odtworzyłam przepis babci, jednakże tym razem bez zakwasu. Łącząc tradycję z nowoczesnym, szybkim stylem życia do barszczu dodałam opakowanie Barszczu Białego WINIARY. Sprawdziłam skład, a w nim: mąka z polskich zbóż, czosnek, cebula, przyprawy i majeranek! Wszystko, co najważniejsze, bez sztucznych barwników i konserwantów. Barszcz smakuje prawie jak u babci i kiedy zwyczajne nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni sięgam po sprawdzoną, łatwiejszą wersję. Przekonajcie się sami, jakie to smaczne i proste! Z podanego przepisu wyjdzie ok. 6-8 porcji zupy.

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    8 min
    Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.
  • Krok 2

    30 min
    Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Krok 3

    3 min
    W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 4

    30 min
    Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.
  • Krok 5

    4 min
    W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.
  • Krok 6

    5 min
    Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.
  • Krok 7

    4 min
    Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.
  • Krok 8

    5 min
    W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.
  • Krok 9

    6 min
    Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 11

    10 min
    Jajka ugotować na twardo.
  • Krok 12

    2 min
    Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.
Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 1 z 12

Żeberka umyć, podzielić na porcje, włożyć do dużego garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 2 z 12

Kiedy mięso się zagotuje, zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całoś gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 3 z 12

W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić na mniejsze części.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 4 z 12

Po upływie 30 minut dodać do zupy marchewki i pietruszki oraz boczek. Całość gotować przez kolejne pół godziny.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 5 z 12

W czasie, kiedy zupa delikatnie sobie bulgocze warto wykorzystać wolną chwilę – obrać cebule i pokroić je w piórka.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 6 z 12

Na patelni rozgrzać masło, dorzucić pokrojoną cebulę, całość zeszklić a następnie zasypać cukrem i skarmelizować. Zajmie to zaledwie kilka minut. Tak przyrządzoną cebulę zdjąć z ognia, odstawić.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 7 z 12

Miękkie żeberka, boczek oraz warzywa wyłowić z zupy. Jeśli macie ochotę, kawałki mięsa można dodać do barszczu.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 8 z 12

W 400 ml wody zimnej wody rozmieszać w 2 opakowania Barszczu Białego WINIARY i dodać do ugotowanego wywaru.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 9 z 12

Całość gotować przez chwilę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie zagotować.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 10 z 12

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 11 z 12

Jajka ugotować na twardo.

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

Krok 12 z 12

Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu podawać z plasterkami jajka i karmelizowaną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu