Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką
145min
Łatwy
2 opakowań
10 g
Suszone grzyby
2
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
1
Por
1
Cebula
0.25
Seler naciowy
1 główka
Czosnek
1.5 l
Woda
2
Korzeń pietruszki
2
Marchewka
2
Ziemniaki
0.5
Seler naciowy
2
Czerwona cebula
1 łyżeczka
Musztarda
1 łyżeczka
Miód
1 łyżka
Olej
1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka
3 łyżek
Sos sojowy
1 gałązka
Tymianek świeży
0.25 łyżeczka
Kminek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
5.36 g
Węglowodany
20.3 g
Tłuszcze
2.77 g
Wartość energetyczna
158.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
145 min
Krok 1
10 min
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie i odstaw.
Krok 2
15 min
Warzywa na bulion dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Czosnek przekrój na pół i dodaj do warzyw.
Krok 3
30 min
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut.
Krok 4
20 min
Po tym czasie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz zalewą. Doprowadź bulion do wrzenia. Duś około 20 minut na średniej mocy palnika.
Krok 5
10 min
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozrób w 500 ml zimnej wody, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość około 10 minut.
Krok 6
10 min
Warzywa do upieczenia obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 7
10 min
Oddzielnie, w dużej misce, wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, świeży tymianek, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
40 min
Piecz w 200°C przez około 30-40 minut, aż warzywa będą rumiane i miękkie.
Zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY swoim słodkim aromatem. Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką jest sycący, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą go również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.
Komentarze 0