Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

0
145 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 g
Suszone grzyby
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
1 
Por
1 
Cebula
0.25 
Seler naciowy
1 główka
Czosnek
1.5 l
Woda
2 
Korzeń pietruszki
2 
Marchewka
2 
Ziemniaki
0.5 
Seler naciowy
2 
Czerwona cebula
1 łyżeczka
Musztarda
1 łyżeczka
Miód
1 łyżka
Olej
1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka
3 łyżek
Sos sojowy
1 gałązka
Tymianek świeży
0.25 łyżeczka
Kminek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.36 g
Węglowodany
20.3 g
Tłuszcze
2.77 g
Wartość energetyczna
158.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
10 min
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie i odstaw.
Krok 2
15 min
Warzywa na bulion dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Czosnek przekrój na pół i dodaj do warzyw.
Krok 3
30 min
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut.
Krok 4
20 min
Po tym czasie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz zalewą. Doprowadź bulion do wrzenia. Duś około 20 minut na średniej mocy palnika.
Krok 5
10 min
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozrób w 500 ml zimnej wody, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość około 10 minut.
Krok 6
10 min
Warzywa do upieczenia obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 7
10 min
Oddzielnie, w dużej misce, wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, świeży tymianek, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
40 min
Piecz w 200°C przez około 30-40 minut, aż warzywa będą rumiane i miękkie. Zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 1 z 8

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie i odstaw.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 2 z 8

Warzywa na bulion dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Czosnek przekrój na pół i dodaj do warzyw.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 3 z 8

Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 4 z 8

Po tym czasie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz zalewą. Doprowadź bulion do wrzenia. Duś około 20 minut na średniej mocy palnika.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 5 z 8

Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozrób w 500 ml zimnej wody, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość około 10 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 6 z 8

Warzywa do upieczenia obierz i pokrój w dużą kostkę.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 7 z 8

Oddzielnie, w dużej misce, wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, świeży tymianek, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Krok 8 z 8

Piecz w 200°C przez około 30-40 minut, aż warzywa będą rumiane i miękkie. Zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY swoim słodkim aromatem. Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką jest sycący, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą go również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika