Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem
Dodaj do CookBook

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

(1)
1 godz 1 min
Średni
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
mąka orkiszowa lub pszenna (u mnie orkiszowa typ 2000)
0.75  l
przegotowana i ostudzona woda
4  ząbków
Czosnek
6  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
100  g
Boczek surowy
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
2  łyżek
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Kwasek cytrynowy
1  kawałek
Korzeń chrzanu
60  ml
Śmietanka 12%
trochę
Szczypiorek
6 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.5 g
Wartość energetyczna
216.9 kcal
Tłuszcze
13.4 g
Białko
10.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.

Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.

Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.

Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotowuję zakwas. Mąkę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą, mieszam, aż nie będzie grudek.
  • Krok 2

    1 min
    2 ząbki czosnku lekko miażdżę nożem, obieram ze skórki, dodaję do mąki z wodą. Dodaję 3 ziarenka ziela angielskiego i suszony laurowy listek.
  • Krok 3

    2 min
    Przelewam do przezroczystego pojemnika lub słoika, przykrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
  • Krok 4

    1 min
    Codziennie mieszam. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze kwaskowatego smaku.
  • Krok 5

    4 min
    Gdy mam gotowy zakwas, przyrządzam barszcz z jego dodatkiem. Do garnka wlewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  • Krok 6

    30 min
    Dodaję marchewkę, pietruszkę, seler i por, ziele angielskie, listki laurowe i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotuję przez 30 minut, po czym odcedzam.
  • Krok 7

    3 min
    Do wywaru dodaję rozmieszany zakwas na barszcz biały, starty na tarce o najdrobniejszych oczkach chrzan, suszony majeranek i zagotowuję.
  • Krok 8

    3 min
    Doprawiam słodką śmietanką, solą i pieprzem, jeśli zakwas nie był zbyt kwaśny, można doprawić zupę sokiem z cytryny lub szczyptą kwasku cytrynowego.
  • Krok 9

    4 min
    Plasterki boczku kroję w paski, podsmażam na chrupko na suchej patelni.
  • Krok 10

    10 min
    Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w połówki lub ćwiartki.
  • Krok 11

    1 min
    Barszcz biały podaję z jajkiem i wysmażonymi na chrupko plasterkami boczku, zupę dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi z wędzonym twarogiem i barszczem czerwonym WINIARY

    Pierogi z wędzonym twarogiem i barszczem czerwonym WINIARY

    52 min Łatwy
  • Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

    Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

    2 godz 9 min Łatwy
  • Chłodnik z barszczem białym i botwinką

    Chłodnik z barszczem białym i botwinką

    3 godz 32 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

    Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu