Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem to kolejna obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu.
Kiedyś próbowałam dociec, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym – klik. Dowiedziałam się, że może być ogromna, albo… żadna. W niektórych regionach Polski przygotowuje się żur z zakwasu z mąki żytniej, a barszcz biały z mąki pszennej. Zakwas na żur można przygotować też z mąki owsianej. A barszcz biały przygotować z soku z kiszonej kapusty. Do mnie najbardziej przemawia barszcz na zakwasie z mąki pszennej, ale koniec końców zakwas przygotowałam z mąki orkiszowej typ 2000, drobno mielonej.
Na zakwas trzeba poczekać kilka dni. Proces można przyspieszyć, dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków. Poza cierpliwością, do zakwasu trzeba mieć też dobrą pamięć i codziennie raz zakwas przemieszać.
Czekanie na zakwas dłużyło się w nieskończoność, ale w końcu był gotowy i wtedy wszystko poszło błyskawicznie. Smacznego!