Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka marchewkowa z majonezem
Babka marchewkowa z majonezem
Dodaj do CookBook

Babka marchewkowa z majonezem

(0)
58 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Mąka tortowa
200  g
Marchewka (surowa, obrana)
4 
Jajko średniej wielkości
150  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
70  g
Skrobia ziemniaczana
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
130  g
Drobny cukier
1 
Pomarańcza
trochę
Bułka tarta
3  łyżeczek
Proszek do pieczenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.8 g
Wartość energetyczna
232.3 kcal
Tłuszcze
13.4 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wypieki z marchewką cieszą się dużą popularnością. Jeszcze zanim do wypieków zaczęto masowo używać cukru, słodki smak marchwi był po prostu zamiennikiem bardzo drogich niegdyś słodzików. Jednak nawet gdy cukier stał się tani i łatwo dostępny, nie zrezygnowano z używania warzyw do słodkich wypieków. Marchew doskonale sprawdza się tam, gdzie potrzebna jest odpowiednia wilgotność i puszystość ciasta. Z tego powodu sprawdza się w babeczkach czy muffinkach. Dodatkowym smaczkiem, którym wyróżnia się marchewkowa babka, jest zastosowanie także majonezu - następnego składnika, który kojarzy się raczej z wytrawnymi potrawami niż deserami. Być może brzmi zaskakująco, ale przepis na babkę marchewkową sprawdza się świetnie!

 

Szybka babka marchewkowa to na tyle łatwy przepis, że można zdecydować się na ten wypiek bez długiego planowania. Receptura jest prosta, a lista składników naprawdę krótka. Sypkie składniki to mąka tortowa wymieszana z mąką ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Jako mokre składniki będą potrzebne - oprócz startej marchewki - jajka ubite z cukrem, wspomniany wcześniej majonez i trochę skórki z pomarańczy. Masło przyda się tylko do natłuszczenia formy do ciasta.

 

Jak powstaje babka marchewkowa? To proste. Po wymieszaniu wszystkich składników babkę wkłada się do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecze 30 - 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta można zająć się dekoracją, żeby marchewkowa babka wygląda bardziej atrakcyjnie. Wypiek można ozdobić lukrem albo polewą z gorzkiej czekolady. Inne dodatki można już dobrać według własnego gustu. To mogą być rodzynki, bakalie, płatki migdałowe albo kolorowa posypka.

 

Babka marchewkowa - przepis na puszyste, smaczne ciasto - sprawdzi się jako deser, smaczny podwieczorek, propozycja do zabrania na szkolny kiermasz albo na piknik. Dzięki temu, że przygotowanie jest łatwe i szybkie, można zrobić ten wypiek nawet w ostatniej chwili, dla niezapowiedzianych gości.

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski wsyp 120 g mąki tortowej, 70 g skrobi ziemniaczanej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszaj razem rózgą i przesiej do drugiej miski.
  • Krok 2

    4 min
    Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy.
  • Krok 3

    10 min
    Do drugiej miski wsyp cukier drobny i wanilinowy oraz wbij jajka. Cukier z jajkami ubij mikserem przez kilka minut, aż całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa.
  • Krok 4

    5 min
    Do miski z ubitymi jajkami dodaj majonez. Dodaj marchewkę, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie wsyp mieszankę sypkich składników. Całość wymieszaj powoli i bardzo dokładnie szpatułką.
  • Krok 5

    35 min
    Foremkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmaruj miękkim masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Foremkę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nie otwieraj szeroko drzwi piekarnika od razu po upieczeniu.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Do ozdoby możesz przygotować lukier lub czekoladę i na przykład migdałowe płatki.
Babka marchewkowa z majonezem

Krok 1 z 6

Do miski wsyp 120 g mąki tortowej, 70 g skrobi ziemniaczanej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszaj razem rózgą i przesiej do drugiej miski.

Babka marchewkowa z majonezem

Krok 2 z 6

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy.

Babka marchewkowa z majonezem

Krok 3 z 6

Do drugiej miski wsyp cukier drobny i wanilinowy oraz wbij jajka. Cukier z jajkami ubij mikserem przez kilka minut, aż całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa.

Babka marchewkowa z majonezem

Krok 4 z 6

Do miski z ubitymi jajkami dodaj majonez. Dodaj marchewkę, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie wsyp mieszankę sypkich składników. Całość wymieszaj powoli i bardzo dokładnie szpatułką.

Babka marchewkowa z majonezem

Krok 5 z 6

Foremkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmaruj miękkim masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Foremkę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nie otwieraj szeroko drzwi piekarnika od razu po upieczeniu.

Babka marchewkowa z majonezem

WSKAZÓWKA z 6

Do ozdoby możesz przygotować lukier lub czekoladę i na przykład migdałowe płatki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

    2 godz 7 min Łatwy
  • Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    7 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu