Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale szukasz zdrowszych alternatyw? Rozpływające się w ustach pyszności przygotujesz... z warzyw! Babeczki czekoladowe z cukinią to prosty przepis, który zachwyci właściwie każdego - i dużego, i małego smakosza. Co więcej, przygotowanie takiego wypieku nie jest czasochłonne - możesz więc się za to zabrać niedługo przed przyjściem gości.
Dlaczego warto podać czekoladowe babeczki z cukinii? To deser idealny na co dzień, ale też na rodzinne spotkanie, w tym przyjęcie z udziałem dzieci. Słodki smak zachwyci wszystkich zgromadzonych, a użycie cukinii odczaruje włączanie warzyw do swojej diety - pod warunkiem, że będą także w innych formach.
Babeczki z cukinii to bezpieczny przepis, który może stać się Twoją specjalnością. Zwłaszcza, że przygotujesz te smakowitości z tego, co zwykle masz w domu pod ręką. Oprócz cukinii przydadzą się jajka, mleko, majonez dekoracyjny Winiary, mleko, cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól. Jak łatwo zauważyć, nie ma tutaj trudno dostępnych składników, które ograniczyłyby możliwość upieczenia omawianych słodyczy. Babeczki z cukinii czekoladowe to jedna z tych propozycji, która przychodzi na myśl, gdy szukasz pomysłu na coś słodkiego z tego, co jest już w domu.
Pamiętaj, by podczas pieczenia babeczek starannie kontrolować cały ich proces. Przyda ci się patyczek, by sprawdzać, czy są już one odpowiednio wypieczone. Gdy patyczek wyjdzie suchy (po około 15-20 minutach pieczenia) - deser jest gotowy.
Pozostaje kwestia dekoracji. Takie muffinki czekoladowe możesz przyozdobić zgodnie z własnym gustem. Niektórzy pokuszą się o krem waniliowy z kawałkami czekolady. Inni - sięgną po lukier królewski. Dobrym pomysłem - wzorem innych słodkich wypieków - jest dodanie owoców. Takie mocno czekoladowe muffiny, wilgotne w środku, zachwycą każdego - rozsmakuje się w nich też każdy niejadek!
Pamiętaj, że możesz testować przepis, zamieniając składniki zgodnie ze swoimi preferencjami. Zamiast cukinii dobrze sprawdzi się także marchewka!
Podsumowując, przygotowanie takiego przepisu, jak babeczki czekoladowe z cukinią, nie jest czasochłonne, a pozwala wykorzystać to, co masz już w domu, by olśnić Twoich gości - dużych i małych!
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W misce połącz jajka z cukrem, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz mlekiem. Dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż uzyskasz gładką masę bez grudek. Następnie dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami, napełniając je do około 3/4 wysokości a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki wyjdzie suchy.