Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Ciasto francuskie
0.25 l
Mleko
6 kawałków
Czekolada
1 
Żółtko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
21.87 g
Węglowodany
28.55 g
Wartość energetyczna
359.75 kcal
Białko
5.76 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
30 min
Ciasto francuskie pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło.
Krok 2
5 min
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale bez cukru. Budyń przestudzić.
Krok 3
5 min
Foremki na babeczki wylepić ciastem francuskim tak, aby brzeg ciasta wystawał ok. 1 cm poza foremkę.
Krok 4
10 min
Każdą babeczkę napełnić budyniem. Dodatkowo włożyć kostkę czekolady. Żółtko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, nakryć nimi babeczki i mocno zlepić boki. Pozostałym żółtkiem posmarować wierzchy babeczek.
Krok 5
30 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut góra-dół, a potem na koniec przestawić na pieczenie dołu jeszcze na 10 minut.
Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

Krok 1 z 5

Ciasto francuskie pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło.

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

Krok 2 z 5

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale bez cukru. Budyń przestudzić.

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

Krok 3 z 5

Foremki na babeczki wylepić ciastem francuskim tak, aby brzeg ciasta wystawał ok. 1 cm poza foremkę.

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

Krok 4 z 5

Każdą babeczkę napełnić budyniem. Dodatkowo włożyć kostkę czekolady. Żółtko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, nakryć nimi babeczki i mocno zlepić boki. Pozostałym żółtkiem posmarować wierzchy babeczek.

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

Krok 5 z 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut góra-dół, a potem na koniec przestawić na pieczenie dołu jeszcze na 10 minut.

Chociaż jestem facetem z krwi i kości,
to lubię wszelakie słodkości.
Przyrządziłem więc te babeczki
dla siebie i dla mej żoneczki.
Co nieco, trochę sobie ułatwiłem
i ciasto francuskie kupiłem.
Foremki do babeczek nim wylepiłem,
i pysznym waniliowym budyniem Winiary moje babeczki napełniłem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika