Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.
1 godz 20 min
Łatwy
1
opakowanie
Ciasto francuskie
1
opakowanie
0.25
l
Mleko
6
kawałków
Czekolada
1
Żółtko
.
Wartości odżywcze
Białko
5.76 g
Węglowodany
28.55 g
Tłuszcze
21.87 g
Wartość energetyczna
359.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
30 min
Ciasto francuskie pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło.
Krok 2
5 min
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale bez cukru. Budyń przestudzić.
Krok 3
5 min
Foremki na babeczki wylepić ciastem francuskim tak, aby brzeg ciasta wystawał ok. 1 cm poza foremkę.
Krok 4
10 min
Każdą babeczkę napełnić budyniem. Dodatkowo włożyć kostkę czekolady. Żółtko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, nakryć nimi babeczki i mocno zlepić boki. Pozostałym żółtkiem posmarować wierzchy babeczek.
Krok 5
30 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut góra-dół, a potem na koniec przestawić na pieczenie dołu jeszcze na 10 minut.
Chociaż jestem facetem z krwi i kości,
to lubię wszelakie słodkości.
Przyrządziłem więc te babeczki
dla siebie i dla mej żoneczki.
Co nieco, trochę sobie ułatwiłem
i ciasto francuskie kupiłem.
Foremki do babeczek nim wylepiłem,
i pysznym waniliowym budyniem Winiary moje babeczki napełniłem.
to lubię wszelakie słodkości.
Przyrządziłem więc te babeczki
dla siebie i dla mej żoneczki.
Co nieco, trochę sobie ułatwiłem
i ciasto francuskie kupiłem.
Foremki do babeczek nim wylepiłem,
i pysznym waniliowym budyniem Winiary moje babeczki napełniłem.
Komentarze 0