Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babeczki pistacjowe
Dodaj do CookBook

Babeczki pistacjowe

(0)
54 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
125  g
Łuskane pistacje (niesolone)
150  g
Jogurt naturalny
100  g
Drobny cukier
80  g
Mrożony szpinak
2 
Jajko
8  g
Proszek do pieczenia
3  g
Soda oczyszczona
160  g
Olej
2  g
Sól
2  g
Ekstrakt waniliowy
150  ml
Śmietana 36%
200  g
Serek mascarpone
2  łyżeczek
Herbata matcha
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.9 g
Wartość energetyczna
580.3 kcal
Tłuszcze
42.1 g
Białko
10.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Babeczki to pyszny deser, którego nie można nie lubić. Świetnie nadaje się na uroczysty stół pełen różnych słodkości, jak również jako prosty finger food na przyjęcie. Można podawać je do herbaty jako podwieczorek albo poczęstunek dla gości. Zazwyczaj są pokryte kremem i ładnie ozdobione, więc nie dość, że smakują wyśmienicie, to jeszcze doskonale wyglądają jako ozdoba.

 

Mogą mieć różne rozmaite smaki i dodatki. Nie będziemy jednak skupiać się na podstawowych wersjach, gdy można zaproponować coś wyjątkowego. Lubisz oryginalne smaki? Koniecznie sprawdź, jak smakują babeczki pistacjowe z matchą! Delikatny smak pistacji czyni ten deser wyjątkowo eleganckim. Ciekawym zabiegiem jest także dodanie szpinaku, który sprawia, że ciasto ma intensywną, zieloną barwę. Krem jest mięciutki i puszysty, ponieważ jego głównym składnikiem jest mascarpone - włoski serek, z którego robi się tiramisu.

 

Jak przygotować pistacjowe babeczki?

Zacznij od wymieszania w misce mąki, budyniu, proszku do pieczenia i sody. W drugim naczyniu ubij za pomocą miksera jajka z cukrem, dodaj jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy. Składniki z obu naczyń połącz teraz w jedno. Teraz można zająć się odpowiednim kolorem. 100 g pistacji wymieszaj razem z olejem i szpinakiem. Zielona pasta powinna trafić do zrobionej wcześniej masy. Po wymieszaniu masz już gotowe ciasto, które możesz rozłożyć do foremek. Pamiętaj, żeby nie nakładać do pełna, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto urośnie. Najlepiej, jeśli będzie sięgać do 2/3 wysokości foremki na muffinki. Żeby ciasto nie przywierało, pamiętaj, żeby wcześniej foremki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Pieczenie zajmie około 25 minut.

 

Teraz pora na krem na muffiny pistacjowe. Do jego przygotowania używa się wspomnianego serka mascarpone oraz śmietany kremówki. W trakcie ubijania należy dosypać cukier puder, a potem herbatę matcha. Gdy pokryjesz ostudzone babeczki kremem, na koniec pozostanie już tylko dekoracja. W minimalistycznej wersji wystarczy posypać krem odrobiną posiekanych pistacji. Można także pokusić się o bardziej ozdobne przybranie, dodając także owoce takie jak maliny czy borówki.

 

Wypróbuj również inne ciekawe przepisy:

●        sernik pistacjowy;

●        crosissant pistacjowy;

●        chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami.

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    2 min
    W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  • Krok 2

    10 min
    W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zmiksuj.
  • Krok 3

    2 min
    Po uzyskaniu gładkiej masy jajecznej z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.
  • Krok 4

    3 min
    100 g pistacji zblenduj wraz z rozmrożonym i odciśniętym szpinakiem i 130 g oleju na gładką pastę.
  • Krok 5

    2 min
    Do masy na muffinki dodaj zieloną pastę i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 6

    5 min
    Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką.
  • Krok 7

    25 min
    Formę z babeczkami piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudź zupełnie.
  • Krok 8

    5 min
    Śmietanę kremówkę i mascarpone umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubij krótko. Dodaj herbatę matcha i wymieszaj. Nałóż na babeczki i posyp resztą siekanych pistacji.
Babeczki pistacjowe

Krok 1 z 8

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Babeczki pistacjowe

Krok 2 z 8

W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko zmiksuj.

Babeczki pistacjowe

Krok 3 z 8

Po uzyskaniu gładkiej masy jajecznej z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.

Babeczki pistacjowe

Krok 4 z 8

100 g pistacji zblenduj wraz z rozmrożonym i odciśniętym szpinakiem i 130 g oleju na gładką pastę.

Babeczki pistacjowe

Krok 5 z 8

Do masy na muffinki dodaj zieloną pastę i delikatnie wymieszaj.

Babeczki pistacjowe

Krok 6 z 8

Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką.

Babeczki pistacjowe

Krok 7 z 8

Formę z babeczkami piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudź zupełnie.

Babeczki pistacjowe

Krok 8 z 8

Śmietanę kremówkę i mascarpone umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubij krótko. Dodaj herbatę matcha i wymieszaj. Nałóż na babeczki i posyp resztą siekanych pistacji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babeczki pizzowe

    Babeczki pizzowe

    45 min Łatwy
  • Babeczki wielkanocne do święconki

    Babeczki wielkanocne do święconki

    1 godz 3 min Łatwy
  • Babeczki z cukinii czekoladowe

    Babeczki z cukinii czekoladowe

    44 min Łatwy
  • Babeczki majonezowe z kremem kawowym

    Babeczki majonezowe z kremem kawowym

    1 godz 18 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu