Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babeczki leśny mech
Babeczki leśny mech
Dodaj do CookBook

Babeczki leśny mech

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 sztuk (w zależności od wielkości foremek)

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
250  g
Mąka tortowa
150  g
Drobny cukier
50  ml
Olej rzepakowy
200  g
Szpinak mrożony w liściach
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
4 
Jajko średniej wielkości
trochę
Otarta skórka ze sparzonej cytryny
6  łyżek
Mąka Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Masło Zobacz naszą wskazówkę
150  g
Zimny serek mascarpone
350  ml
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
3  łyżek
Cukier puder
trochę
Borówki amerykańskie Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.2 g
Wartość energetyczna
334.6 kcal
Tłuszcze
15.4 g
Białko
8.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Babeczki to rodzaj deseru, którym łatwo poczęstować przyjaciół i bliskich. Każda babeczka to jedna porcja, więc nie ma problemu z koniecznością precyzyjnego dzielenia na porcje - jak w przypadku tradycyjnych ciast. Poza tym wyróżnia je atrakcyjny wygląd i pyszny krem na szczycie. Babeczki leśny mech dodatkowo charakteryzuje nietypowa barwa. Zielony kolor podobny do trawy albo mchu to efekt zastosowania szpinaku jako jednego z najważniejszych składników.

 

Ciasto na muffinki zielony mech zrobisz, używając cukru, jaj, oleju oraz sypkich składników takich jak mąka, cukier, soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Zmielony szpinak nada potrawie właściwy kolor, a skórka pomarańczowa sprawi, że będzie mieć bardziej wyrazisty smak. Tak przygotowaną masę należy przelać do foremek, pamiętając o tym, że w trakcie pieczenia wyraźnie urosną. Po 25 minutach w piekarniku pyszne muffinki leśny mech można już wyjąć do ostudzenia.

 

Teraz czas na smakowity krem, który powstanie z zimnego budyniu, kremowego serka mascarpone i odrobiny cukru pudru, żeby mieszanka była bardziej słodka. Zanim nałożysz krem, zetnij jeszcze górną część muffinek. Pokruszone ciasto, którym posypiesz czubek babeczki, przyklei się do kremu, tworząc efektowną dekorację. Oprócz tego do przybrania możesz użyć także borówek amerykańskich oraz pestek granatu. Do dekoracji świetnie nadają się także leśne owoce - takie jak maliny i jagody.

 

Przygotowane według przepisu muffinki mech są puszyste i delikatne oraz mają interesujący przekrój. Przecinając babeczkę na pół, można dostrzec, że na dole znajduje się zielona warstwa, potem biały krem, a na samej górze znów zielony puch.

 

Gdy opanujesz ten przepis, możesz spróbować także innych wypieków na słodko ze szpinakiem. Bardzo podobnym przepisem jest na przykład ciasto mech z owocami granatu. Choć może się wydawać, że szpinak pasuje przede wszystkim do dań na słono, w rzeczywistości w deserach także doskonale się sprawdza, pełniąc rolę naturalnego barwnika.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    3 min
    Rozmroź szpinak (nie może być zimny). Wyjmij jaja i masło z lodówki. Odmierz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
  • Krok 2

    3 min
    Do miski przesiej razem mąkę pszenną tortową oraz jedną saszetkę budyniu śmietankowego bez cukru i po jednej łyżeczce proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
  • Krok 3

    3 min
    Zmiksuj szpinak i zetrzyj skórkę z cytryny.
  • Krok 4

    8 min
    Z proszku budyniowego waniliowego i 500 ml mleka przygotuj budyń. Odstaw na bok, aż ostygnie.
  • Krok 5

    10 min
    Do miski wsyp drobny cukier, wbij cztery średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż zupełnie się rozpuści i powstanie puszysta i jasna masa. Zmniejsz obroty miksera i do masy jajecznej wlewaj powoli olej.
  • Krok 6

    2 min
    Do masy jajecznej dodaj szpinak i startą skórkę cytryny. Całość wymieszaj szpatułką.
  • Krok 7

    4 min
    Do misy z zieloną masą jajeczną dodaj mieszankę składników sypkich. Ciasto wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Nie mieszaj zbyt długo.
  • Krok 8

    25 min
    Środki foremek do babeczek bardzo dokładnie wysmaruj miękkim masłem i obsyp mąką. Masę wyłóż do foremek (do 3/4 wysokości). Wstaw na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.
  • Krok 9

    5 min
    Zimny budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wystudzonym babeczkom zetnij „stożki” i możesz też lekko je wydrążyć. Rozkrusz ucięte części babeczek na zielone „grudki. Napełnij babeczki kremem waniliowym i posyp zielonymi grudkami ciasta. Ozdób pestkami granatu, malinami i borówkami amerykańskimi.
Babeczki leśny mech

Krok 1 z 9

Rozmroź szpinak (nie może być zimny). Wyjmij jaja i masło z lodówki. Odmierz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

Babeczki leśny mech

Krok 2 z 9

Do miski przesiej razem mąkę pszenną tortową oraz jedną saszetkę budyniu śmietankowego bez cukru i po jednej łyżeczce proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

Babeczki leśny mech

Krok 3 z 9

Zmiksuj szpinak i zetrzyj skórkę z cytryny.

Babeczki leśny mech

Krok 4 z 9

Z proszku budyniowego waniliowego i 500 ml mleka przygotuj budyń. Odstaw na bok, aż ostygnie.

Babeczki leśny mech

Krok 5 z 9

Do miski wsyp drobny cukier, wbij cztery średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż zupełnie się rozpuści i powstanie puszysta i jasna masa. Zmniejsz obroty miksera i do masy jajecznej wlewaj powoli olej.

Babeczki leśny mech

Krok 6 z 9

Do masy jajecznej dodaj szpinak i startą skórkę cytryny. Całość wymieszaj szpatułką.

Babeczki leśny mech

Krok 7 z 9

Do misy z zieloną masą jajeczną dodaj mieszankę składników sypkich. Ciasto wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Nie mieszaj zbyt długo.

Babeczki leśny mech

Krok 8 z 9

Środki foremek do babeczek bardzo dokładnie wysmaruj miękkim masłem i obsyp mąką. Masę wyłóż do foremek (do 3/4 wysokości). Wstaw na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.

Babeczki leśny mech

Krok 9 z 9

Zimny budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wystudzonym babeczkom zetnij „stożki” i możesz też lekko je wydrążyć. Rozkrusz ucięte części babeczek na zielone „grudki. Napełnij babeczki kremem waniliowym i posyp zielonymi grudkami ciasta. Ozdób pestkami granatu, malinami i borówkami amerykańskimi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babeczki z budyniem

    Babeczki z budyniem

    2 godz 30 min Łatwy
  • Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    1 godz 2 min Łatwy
  • Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

    Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Babeczki marchewkowe

    Babeczki marchewkowe

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu