Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
Dodaj do CookBook

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

(0)
4 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Pieczarki świeże
1  szczypta
Suszony tymianek i oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.3 g
Wartość energetyczna
110 kcal
Tłuszcze
1.7 g
Białko
15.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć pieczarki nie należą do najbardziej aromatycznych grzybów, ich aromat można z łatwością wydobyć, przygotowując przyprawę z suszonych pieczarek. Aromat pieczarek nabierze mocy, bo wszystko, co najcenniejsze w pieczarkach, zostanie zamknięte w jednym małym pojemniczku. Właśnie dlatego warto suszyć pieczarki, choć są dostępne przez cały rok.

Przyprawa z suszonych pieczarek wzbogaci smak wielu dań z kapustą, takich jak bigos lub kapuśniak. Doskonale sprawdzi się przy aromatyzowaniu krupniku, żurku i kartoflanki i nada wspaniałego aromatu zupom pieczarkowym. Przyprawę z suszonych pieczarek można też wykorzystać do przygotowywania farszu na przykład do drożdżowych bułeczek. Przepis na takie pyszności już wkrótce na blogu.

Zobacz co jeszcze pysznego można zrobić z grzybów:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Wigilijny barszcz biały grzybowy

Przygotowanie

263 min
  • Krok 1

    5 min
    Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).
  • Krok 2

    5 min
    Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.
  • Krok 3

    5 min
    Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).
  • Krok 4

    120 min
    Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.
  • Krok 5

    120 min
    Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).
  • Krok 6

    8 min
    Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano. Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 1 z 6

Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 2 z 6

Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 3 z 6

Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 4 z 6

Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 5 z 6

Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 6 z 6

Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano. Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Paleo
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa aromatyczna curry

    Zupa aromatyczna curry

    45 min Łatwy
  • Aromatyczna wołowina z patelni

    Aromatyczna wołowina z patelni

    30 min Łatwy
  • Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

    Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

    44 min Łatwy
  • Aromatyczna francuska zupa rybna

    Aromatyczna francuska zupa rybna

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu