Arancini z grzybowego risotta
30min
Łatwy
1 paczka
Risotto grzybowo-parmezanowe WINIARY
30 g
Starty ser parmezan
1 kulka
Mozzarella
1 pęczek
Pietruszka
1 ząbek
Czosnek
0.25 szklanka
Oliwa
4 łyżek
Mąka pszenna
1
Jajko
0.75 szklanka
Bułka tarta
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 trochę
Olej rzepakowy (do smażenia)
.
Wartości odżywcze
Białko
11.94 g
Węglowodany
30.84 g
Tłuszcze
18.8 g
Wartość energetyczna
338.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Na początku przygotuj pistou, czyli zioła zblenduj z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.
Krok 2
2 min
Ryż połącz z gotowym pistou i parmezanem.
Krok 3
3 min
Mozzarellę pokrój w mniejsze kostki.
Krok 4
6 min
Z ryżu uformuj kulki wielkości piłki golfowej, z kawałkiem mozzarelli w środku. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić, możesz dodać odrobinę mąki.
Krok 5
6 min
Kulki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.
Krok 6
8 min
Smaż na głębokim tłuszczu, aż skórka wyraźnie się zarumieni (ok. 6-8 min).
Przepis na sycącą przekąskę – arancini – które pokochacie od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Do ich przygotowania wykorzystamy Risotto Grzybowe Winiary na bazie starannie wyselekcjonowanego ryżu carnaroli.
Arancini to kuleczki z ryżu do risotta, połączonego z serami, jajkiem i ziołami, które obtacza się w bułce tartej i smaży w głębokim tłuszczu. Pamiętajcie, że risotto może być bazą do innych, kreatywnych eksperymentów kuchennych. Wystarczy dodać ulubione dodatki: ser, wędlinę, czy zioła.
Komentarze 0