Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arancini z grzybowego risotto

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Risotto grzybowo-parmezanowe WINIARY
30 g
Starty ser parmezan
1 kulka
Mozzarella
1 pęczek
Pietruszka
1 ząbek
Czosnek
0.25 szklanka
Oliwa
4 łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
0.75 szklanka
Bułka tarta
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 trochę
Olej rzepakowy (do smażenia)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.84 g
Wartość energetyczna
338.1 kcal
Białko
11.94 g
Tłuszcze
18.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Na początku przygotuj pistou, czyli zioła zblenduj z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.
Krok 2
2 min
Ryż połącz z gotowym pistou i parmezanem.
Krok 3
3 min
Mozzarellę pokrój w mniejsze kostki.
Krok 4
6 min
Z ryżu uformuj kulki wielkości piłki golfowej, z kawałkiem mozzarelli w środku. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić, możesz dodać odrobinę mąki.
Krok 5
6 min
Kulki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.
Krok 6
8 min
Smaż na głębokim tłuszczu, aż skórka wyraźnie się zarumieni (ok. 6-8 min).
Arancini z grzybowego risotto

Krok 1 z 6

Na początku przygotuj pistou, czyli zioła zblenduj z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.

Arancini z grzybowego risotto

Krok 2 z 6

Ryż połącz z gotowym pistou i parmezanem.

Arancini z grzybowego risotto

Krok 3 z 6

Mozzarellę pokrój w mniejsze kostki.

Arancini z grzybowego risotto

Krok 4 z 6

Z ryżu uformuj kulki wielkości piłki golfowej, z kawałkiem mozzarelli w środku. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić, możesz dodać odrobinę mąki.

Arancini z grzybowego risotto

Krok 5 z 6

Kulki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.

Arancini z grzybowego risotto

Krok 6 z 6

Smaż na głębokim tłuszczu, aż skórka wyraźnie się zarumieni (ok. 6-8 min).

Przepis na sycącą przekąskę – arancini – które pokochacie od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Do ich przygotowania wykorzystamy Risotto Grzybowe Winiary na bazie starannie wyselekcjonowanego ryżu carnaroli. Arancini to kuleczki z ryżu do risotta, połączonego z serami, jajkiem i ziołami, które obtacza się w bułce tartej i smaży w głębokim tłuszczu. Pamiętajcie, że risotto może być bazą do innych, kreatywnych eksperymentów kuchennych. Wystarczy dodać ulubione dodatki: ser, wędlinę, czy zioła.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika