Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Antrykot wołowy
2 
Cukinia
4 
Papryczka chili
1 pęczek
Mięta
0.5 pęczek
Kolendra świeża
0.5 pęczek
Dymka
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
0.5 
Cytryna
2 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
339.22 kcal
Węglowodany
9.29 g
Białko
23.64 g
Tłuszcze
23.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
30 min
Wyjmij steki z lodówki minimum 30 min przed grillowaniem. Wyciągnij je z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym.
Krok 2
5 min
Cukinię pokrój w podłużne plastry. Użyj do tego obieraczki lub mandoliny.
Krok 3
5 min
Na rozgrzanej patelni grillowej, na oleju, grilluj plastry cukinii z obu stron ok. 2 minuty, aż pojawią się przypieczone prążki od patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
Krok 4
5 min
Posiekaj drobno papryczki chilli, listki kolendry, mięty i dymki.
Krok 5
10 min
Posól steki z obu stron i posmaruj łyżeczką oleju. Na tej samej rozgrzanej patelni grilluj steki ok 2-3 min z obu stron. Po tym czasie wyciągnij je z patelni i odstaw na talerz, aby odpoczęły.
Krok 6
5 min
Na talerzach ułóż warzywa grillowane i posyp posiekaną kolendrą, miętą, dymką i papryczkami chilli. Polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Steki pokrój w cienkie paski i połóż obok warzyw. Serwuj z sosem ziołowym.
Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Krok 1 z 6

Wyjmij steki z lodówki minimum 30 min przed grillowaniem. Wyciągnij je z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Krok 2 z 6

Cukinię pokrój w podłużne plastry. Użyj do tego obieraczki lub mandoliny.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Krok 3 z 6

Na rozgrzanej patelni grillowej, na oleju, grilluj plastry cukinii z obu stron ok. 2 minuty, aż pojawią się przypieczone prążki od patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zdejmij z patelni.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Krok 4 z 6

Posiekaj drobno papryczki chilli, listki kolendry, mięty i dymki.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Krok 5 z 6

Posól steki z obu stron i posmaruj łyżeczką oleju. Na tej samej rozgrzanej patelni grilluj steki ok 2-3 min z obu stron. Po tym czasie wyciągnij je z patelni i odstaw na talerz, aby odpoczęły.

Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

Krok 6 z 6

Na talerzach ułóż warzywa grillowane i posyp posiekaną kolendrą, miętą, dymką i papryczkami chilli. Polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Steki pokrój w cienkie paski i połóż obok warzyw. Serwuj z sosem ziołowym.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika