Nasze przepisy Dipy

Dipy

Dipy to rodzaj sosów. Nazwa tej kategorii pochodzi od angielskiego słowa „dip”, które tłumaczyć można jako „zanurzać”, a w tym kontekście także: „maczać”. To różnej gęstości sosy, które służą jako dodatki do rozmaitych dań: mięs, przekąsek, przystawek itp. W przeciwieństwie do innych sosów, dipy podaje się osobno, często w miseczkach, po to, by jedzenie mogło być w nich maczane. Mimo to dipy równie dobrze mogą służyć jako dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów czy wędlin.

Do najpopularniejszych dipów w naszym rejonie należy ketchup oraz majonez, choć równie często (jeśli nie częściej) wykorzystuje się je jako sosy kanapkowe, a nie dipy. Przepisy na domowy ketchup czy majonez warto wypróbować jako alternatywę dla gotowych produktów sprzedawanych w sklepach. Świetnie sprawdzą się jako sosy do mięs na zimno i wędlin, ale warto też sięgnąć po bardziej egzotyczne dipy do przekąsek: salsę, ajwar, hummus czy – dla bardziej odważnych – brytyjski sos miętowy.

Warto wypróbować dip do kurczaka (i sprawdzić przy okazji proponowane przez nas dania z kurczaka). Dipy to także świetne urozmaicenie menu towarzyszące przekąskom na spotkanie ze znajomymi! Nie wymagają specjalnej wprawy, więc wybierz ten, którego jeszcze nie próbowałeś, i przygotuj już dziś.